Presentem les últimes activitats sol·licitades a través del catàleg!

..
28/11/2023 - 14:23 h

Les activitats ofereixen eines pedagògiques i comunicatives que tracten temàtiques interculturals per tal de contribuir a desmuntar els imaginaris discriminatoris sobre la diversitat cultural a la ciutat mitjançant formats amens i creatius.

A través de la dansa, la fotografia, la creació artística, el rap o la formació, el Catàleg és un recurs per acompanyar els processos i el treball al voltant de la interculturalitat d’entitats, escoles i altres col·lectius en els diferents territoris i barris de la ciutat.

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les següents activitats:

Desconstruint representacions i imaginaris discriminatoris

El 16 de novembre, es va fer aquesta activitat al Centre Cívic Palau Alòs com a demanda de la Fundació Bayt al Thaqafa. La formació va anar dirigida a 20 joves que participen en el Projecte Joves de la Fundació, per tal que puguin conèixer com s’articula el racisme i les discriminacions. L’activitat també servirà per donar eines per identificar missatges i situacions discriminatòries per motius ètnics i racials.

El 22 de novembre, es va dur a terme aquest taller a NDT Global per a 40 persones de l’empresa, amb l’objectiu de reforçar el comitè de diversitat i inclusió trencant els mites que hi ha i que reforcen el racisme, el masclisme i qualsevol mena de desigualtat.

El 23 de novembre es va realitzar la mateixa activitat al Casal de Gent Gran d’Horta per a 15 persones voluntàries majors de 65 anys dins d’una jornada de formació.

Valoració de l’entitat sol·licitant: s’ha generat un espai de diàleg i reflexió on s’ha pogut parlar des de la pròpia experiència, sense judici.

SOS Racisme tracta a través d’aquesta formació els processos de colonització i racialització, generant una correlació de les relacions discriminatòries que es generen avui en dia, així com el context polític i històric en les que es fonamenten. També té una part més pràctica on s’analitzen materials audiovisuals com fotografies, vídeos i notícies de diari, sempre amb l’objectiu de què els i les participants puguin desconstruir idees preconcebudes i que puguin prendre una posició crítica i de revisió de tot allò que veuen en la seva quotidianitat.

Joc de taula | Fronteres invisibles

Aquesta dinàmica s’ha dut a terme amb dos grups de 20 alumnes de l’Institut de Vila de Gràcia d’entre 12 i 13 anys els dies 17 i 24 de novembre. S’ha sol·licitat aquesta activitat amb l’objectiu de començar a treballar la diversitat cultural i les discriminacions per motiu racial o ètnic.

Amb aquest joc de taula, Fronteres invisibles parla de les causes i conseqüències de les migracions i el desplegament del racisme i les discriminacions que se’n despleguen.

Yo, Mujer Negra

El 20 de novembre es va dur a terme aquest taller de teatre fòrum per 25 alumnes de 3r d’ESO de l’Escola l’Esperança de Baró de Viver.

Aquesta activitat s’ha emmarcat dins del projecte “Rèpliques, cinema, debat i creació” que és un programa extensiu a 3r d’ESO on es treballa l’antiracisme a partir de la creació audiovisual.

També es va realitzar el 23 de novembre a l’Institut Ferran Tallada amb 25 joves estudiants d’Integració Social. L’activitat s’ha emmarcat en el mòdul de Mediació Comunitària.

Valoració de l’entitat sol·licitant: el fet de parlar de la vivència del racisme en primera persona i des de la potència de la representació teatral de Kelly Lua, ha permès connectar a l’alumnat amb allò que s’estava dient. En la part del debat, la directora estava oberta a les preguntes de l’alumnat donant resposta des de l’expertesa i la proximitat creant un ambient molt enriquidor i que ha afavorit la comprensió de la complexitat del racisme.

Durant aquesta activitat, Kelly Lua comparteix les seves experiències i ens parla sobre el racisme, la sexualitat, la immigració i la necessitat de conèixer els orígens afrodescendents quan la història s’ha esforçat per esborrar qualsevol rastre.

Eròtica: sexualitat més enllà del gènere

El 23 de novembre es va fer aquesta activitat al CFA Concepció Arenal, a un centre d’adults ubicat a un centre penitenciari, amb 15 dones del segon cicle de Formació Instrumental.

Amb aquesta activitat, Quinny Martínez, pretén fomentar una bona comunicació amb el nostre cos i els seus desitjos a través de l’escriptura artística. Es treballa a través de l’obertura i el diàleg grupal. Tracta temes com la hipersexualització dels cossos i com la sexualitat travessa a les persones depenent del seu origen, raça o creença i orientació sexual, entre d’altres.

Valoració de l’entitat sol·licitant: la naturalitat de la ponent i les seves explicacions han servit per tractar els estereotips i les discriminacions al voltant de la diversitat cultural i sexual.

Etiquetes

Per últim, el 24 de novembre s’ha dut a terme aquest taller amb 15 adolescents d’entre 11 i 16 anys del Casal Infantil de Sant Martí.

Durant l’activitat de New Voices, New Futures, les participants discuteixen sobre les expressions relacionades amb la sexualitat, el gènere, la raça i l’origen que formen part del seu univers. En el debat, es reflexiona sobre què fa que un terme o una etiqueta soni ofensiva, quin terme pot canviar de sentit, o què és agressiu per a una persona i potser un afalac per a una altra.

Valoració de l’entitat sol·licitant: ha estat una activitat atractiva pels joves, on s’ha creat un espai de debat, reflexió i d’introspecció per parlar de diferents etiquetes i les emocions que es poden produir.

Més informació:

Us recordem que les activitats del catàleg estan a disposició de les entitats, els serveis i els equipaments de Barcelona de manera gratuïta.   

Per trobar l’activitat que més s’escau a les teves necessitats hem elaborat uns filtres de cerca per públic destinatari, temàtica i tipologia d’activitat que t’ajudaran a trobar el que estàs buscant. Dona una ullada al catàleg i demana una activitat!   

Avui dia, totes les activitats s’estan fent de forma presencial, sempre que es puguin respectar del tot les mesures de seguretat. Si teniu dubtes, escriviu-nos a plainterculturalitat@bcn.cat i farem el possible per assessorar-vos i ajudar-vos a fer l’activitat!