Inici / Noticia / Us presentem les últimes activitats que hem fet al Catàleg Antirumors!

Us presentem les últimes activitats que hem fet al Catàleg Antirumors!

Les activitats s'estan duent a terme, aplicant les mesures que marquen les autoritats sanitàries, per garantir la seguretat de les persones participants. Us animem a sol·licitar-les!

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les següents activitats, us en fem extensiva una mostra, així com fotos i valoracions destacades: 

Barvaliphe (Riquesa) 

El 26 d’octubre, la Biblioteca Bon Pastor va acollir “Barvaliphe (Riquesa)”, una activitat que pretén fer una anàlisi de les bases del racisme cultural i la construcció històrica del “nosaltres” i “els altres” com a identitats contraposades.

Les persones participants han valorat de manera molt positiva l’activitat i creuen que és important parlar d’antigitanisme perquè cal continuar caminant cap a una societat més justa, oberta, pròxima amb totes les persones, per treure etiquetes i veure les realitats de discriminació i racisme que pateixen les persones que no són “blanques”, així com per posar en valor la cultura gitana. 

Altres comentaris:  “Ha estat una activitat profitosa, tal vegada si hi haguessin assistit persones amb opinions més intolerants s’hauria creat un altre debat”. “És necessari fer més difusió perquè arribi a més diversitat de gent. Més informació, amb material visual”. “És molt fàcil enganxar-se a un rumor i escampar “falses veritats” i són molts anys que s’arrossega una mentida que posa en contra les comunitats i la convivència entre les persones”. “Destacaria el fet que la “Gran Redada” no surt als llibres d’història”. 

L’entitat sol·licitant comenta que els assistents tenien una mentalitat d’acollida al poble gitano i això resta eficàcia a una activitat com aquesta, que penso és més útil quan hi ha una part de persones amb resistència a conviure amb romanís. Desmuntar rumors, prejudicis i estereotips sempre és útil i això es va fer. És molt difícil l’assistència de públic, però és necessari continuar amb aquest discurs. En acabar l’activitat, la sensació dels que hi vam ser, tant ponents com participants, va ser bona. 

Canviem el marc! 

El 26 d’octubre, el Centre Català Comercial va acollir l’activitat “Canviem el marc!”, un taller que reflexiona sobre «com» parlem, per tal de reconèixer els elements estructurals de racisme que «reconstruïm», legitimem i normalitzem.

A les joves participants els ha agradat molt l’activitat i consideren que és important treballar aquests temes perquè hi ha molta desigualtat en la nostra societat i tothom n’ha de ser conscient. També hi ha desconeixement de la història i del racisme. A més, estem en època de canvis i treballar el racisme és crucial perquè ningú es mereix cap discriminació. 

Recomanen que s’hauria de fer a totes les escoles, ja que és molt necessari.  

L’entitat sol·licitant valora que amb exemples reals, quotidians, que poden arribar als joves, s’ha pogut treballar la temàtica. El fet que una persona negra exposi l’activitat i situacions puntuals en les quals s’ha trobat, ajuda a empatitzar. L’activitat ha arribat a tot el grup, amb el treball posterior a classe amb la mestra. 

Estan fent un recull de fotografies que reflecteixin situacions que diferents col·lectius pateixen pel fet de ser d’un grup determinat, acompanyades d’una reflexió sobre cadascuna d’aquestes situacions: persones migrants, diversitat funcional, LGTBI, gent gran… per tal de desmuntar tòpics i trencar amb prejudicis. 

Més informació:

Us recordem que les activitats del Catàleg Antirumors estan a disposició de les entitats, els serveis i els equipaments de Barcelona, de manera gratuïta. I aborda un seguit de temàtiques interculturals amb formats amens i creatius.

Avui dia, totes les activitats s’estan fent de forma presencial sempre que es puguin respectar les mesures de seguretat en la seva totalitat. Tanmateix si alguna entitat sol·licitant ho requereix, existeix la possibilitat de fer-les en línia, adaptant les activitats al format online.

Si tens dubtes, escriu-nos a plainterculturalitat@bcn.cat i farem el possible per assessorar-te i ajudar-te a fer l’activitat!

Comparteix aquest contingut