Inici / Noticia / Xarxa i territori: un any d'activitats de l'Estrategia BCN Antirumors

Xarxa i territori: un any d'activitats de l'Estrategia BCN Antirumors

El 2021 tanca amb l'avaluació del Pla d'Acció de la XBCNA i més accions als barris.

Durant el 2021, l’Estratègia BCN Antirumors ha treballat en dues línies prioritàries: el procés de treball per al nou Pla d’Acció de la Xarxa BCN Antirumors i les accions antirumors i interculturals als barris.

Al llarg de l’any s’han fet diferents accions, reunions i trobades per avaluar el Pla d’Acció de la XBCNA 2016-2020, de cara a posar les bases per a l’elaboració del nou pla durant el 2022. El procés d’avaluació s’ha fonamentat en la participació de les persones membres dels grups de treball de la XBCNA (comissió d’estratègia, grup de comunicació, grup de dinamització i territori i grup de formació), així com d’altres persones actives a la Xarxa des d’altres espais de participació, que han treballat en sis grups focals. Paral·lelament, totes les persones i entitats membres han pogut fer aportacions a través d’un formulari online. En tot aquest procés s’ha comptat amb el suport i la dinamització de Transductores. El retorn de tota aquesta feina es farà en una trobada plenària de la Xarxa que tindrà lloc el dia 26 de gener.

D’altra banda, els grups de treball de la XBCNA s’han mantingut actius tot i les dificultats per trobar-se a causa de la COVID19. Així, el grup de dinamització i territori ha conclòs el procés de reflexió i elaboració d’uns criteris per a la territorialització de la interculturalitat, que aviat donaran a conèixer a tota la Xarxa. El grup de formació ha fet formació interna i ha fet anàlisi del discurs dels mitjans. De manera semblant, el grup de formació ha fet un seminari intern i ha promogut una enquesta sobre necessitats formatives de la XBCNA. La comissió d’estratègia ha organitzat el cicle Propostes ciutadanes davant l’extrema dreta. Aprenentatges des de la pràctica, que s’ha desenvolupat entre els mesos d’octubre i desembre. Finalment, el grup de comunicació va dur a terme la quarta edició del Curs de Periodisme i Comunicació Intercultural #ComuniCanvi, amb l’objectiu d’abordar els racismes mediàtics post-Covid. També s’ha realitzat una formació interna per als membres del grup per tenir eines per al disseny i creació d’una infografia, dirigida a persones que treballen en la comunicació, i que reculli els aprenentatges apresos i ho ampliï a temàtiques estratègiques.

Pel que fa a les accions als barris, destaca la col·laboració amb la Xarxa Antirumors del Poblenou en dos projectes importants. D’una banda, la formació sobre disseny de projectes amb perspectiva intercultural que es va adreçar a les comissions de festes del Poblenou i barris propers, amb l’objectiu d’incorporar la perspectiva intercultural en l’organització de festes majors i altres esdeveniments comunitaris. D’altra banda, el projecte audiovisual Memòries migrants del Poblenou s’ha concretat en vuit entrevistes a veïnes i veïns del barri, que s’aniran presentant en diverses sessions fins a l’estiu del 2022.

Així mateix, l’Estratègia BCN Antirumors ha participat en el procés de preparació de la Taula Intercultural de la Franja Besòs de Sant Andreu que va tractar sobre habitatge, organitzada pel Servei d’Interculturalitat de Sant Andreu, i que dona suport a la iniciativa Barceloneta Diversa del Pla de Desenvolupament Comunitari de la Barceloneta.

Comparteix aquest contingut