La diversitat cultural: riquesa i oportunitat a l’illa de Tenerife
Juntos En la misma dirección és una iniciativa desenvolupada amb el suport del Cabildo de Tenerife i en col·laboració amb la Universitat de la Llacuna, per a la gestió de la diversitat cultural a l’illa de Tenerife. La iniciativa, que es va posar en marxa l’any 2009, va néixer amb la finalitat de contribuir a la cohesió social i la convivència en un territori divers i intercultural, i des d’un enfocament clar: la posada en valor de la diversitat cultural com una riquesa i com a oportunitat.
A dia d’avui, els objectius principals de Juntos En la misma dirección són 3:
- Augmentar l’interès de la població de Tenerife per una societat intercultural, millorant els valors de convivència en la diversitat i el diàleg intercultural.
- Aprofundir en l’acció comunitària per al desenvolupament social, econòmic i cultural de l’illa.
- Millorar l’actuació en xarxa de les organitzacions i recursos humans que atenen aquesta diversitat, disminuint tòpics, falsos rumors i estereotips que circulen sobre la població estrangera que resideix a Tenerife i dificulten la convivència en la diversitat.
Per al seu desenvolupament, Juntos En la misma dirección porta a terme una metodologia de treball que posa en el centre les persones participants. Per això, són justament aquestes qui, de baix a dalt, dissenyen l’estratègia de gestió de la diversitat des de la creativitat i la innovació social, buscant millorar la convivència intercultural. A més, donada la naturalesa d’aquesta metodologia, són precisament les aportacions de les associacions i les entitats socials que conformen aquesta iniciativa les que, juntament amb els recursos tècnics de les administracions i el suport de la ciutadania en general, permeten que aquest projecte evolucioni.
Per a la consecució d’aquests objectius, la iniciativa compta amb diversos grups de treball, oberts i autònoms, que abasten diferents línies com: La lluita contra la violència de gènere; l’empoderament infantil i juvenil des d’una perspectiva intercultural; l’educació per al desenvolupament; el diàleg interreligiós; la promoció de la participació social i ciutadana; i la comunicació intercultural.
A més, Juntos En la misma dirección també lluita, com bé indiquen els seus objectius, per una societat lliure de prejudicis. Per això, aquest projecte compta amb una Estratègia antirumors per a la prevenció del racisme que, entre d’altres assumptes, treballa per combatre els discursos d’odi, especialment aquells relacionats amb el ciberracisme i la islamofòbia; i treballa per promoure una millor acollida de les persones refugiades, a través d’activitats orientades a acabar amb els prejudicis i els falsos estereotips. De fet, actualment aquesta iniciativa forma part de la Red de Ciudades Interculturales (RECI).
Així mateix, al llarg de l’any es realitzen activitats a les quals acudeixen totes les persones que participen, en major o menor mesura, en aquesta iniciativa. Entre les més destacades trobem activitats lúdiques i d’intercanvi de coneixements com: La “Mesa Insular para la Convivencia Intercultural en Tenerife”; el “Open Space Intercultural”; el “Rezo Interreligioso por la Paz“; la “Comida de Confraternización”; o la “Escuela de Participación Social”.
Gràcies al treball i esforç de tots els seus participants, aquest projecte ha obtingut resultats molt positius des que es va crear, fet que els ha permès consolidar-se com a iniciativa i, fins i tot, ser reconeguts pel treball que desenvolupen amb un premi per la seva sensibilitat intercultural.
Per saber més sobre Juntos En la misma dirección, pots visitar la seva pàgina web, Facebook, Twitter, canal de YouTube, o fins i tot, subscriure’t al seu butlletí Conjuntos.
Altres Bones pràctiques
- Cultura Trans: construint relats de vida alternatius de les persones trans a través de la cultura
- Projecte Prisma – Navas en Acció: transformant la mirada cap a la diversitat a través dels joves
- Sleeping Giants: una manera senzilla de fer que el discurs d’odi a internet sigui menys rendible
- Parole Ostili, un manifest per la comunicació no hostil
- A Fuenlabrada: Policia Local vs discriminació
- Festival de Loures a Portugal: “Obrir el barri al món i portar el món al barri”
- Rapejar contra l’odi per afavorir la convivència