Festival de Loures a Portugal: “Obrir el barri al món i portar el món al barri”

Noticia escrita per Almudena Díaz Pagés.

Un festival que posa en valor la diversitat cultural millorant els espais urbans i la vida dels seus habitants.

 

Al 2014, el Consell d’Europa, gràcies al suport de la Comissió Europea, va llançar el projecte “Comunicació per a la Integració” (C4i), sota el paraigua del programa de Ciutats Interculturals, i basat en l’experiència de Barcelona Antirumors. L’objectiu del C4i era explorar si aquest nou enfocament antirumors orientat a millorar la percepció de la diversitat social, podia ser replicat en d’altres ciutats d’Europa.

Loures, una localitat situada a l’àrea metropolitana de Lisboa, va ser un dels municipis que van participar en aquest projecte a través del seu festival “O Bairro i o Mundo”, una iniciativa coorganitzada per l’Ajuntament de Loures i l’Associació artística IBISCO, amb una única finalitat: millorar la imatge de les zones del municipi marcades per l’estigma de l’habitatge social.

Per això, es va decidir que un dels esdeveniments principals seria la rehabilitació dels espais públics a través de l’art i la participació de la comunitat. La meta: que el barri en el qual vivien deixés de veure’s de portes en fora com un barri insegur, i de cara endins, que els seus residents el sentissin com a seu.

El barri escollit durant la primera edició del festival va ser Quinta do Moncho, i la idea es va transformar en un esdeveniment d’abast nacional, amb un clar enfocament de promoció de la diversitat i la ciutadania, i sobretot, inclusiu: establia el diàleg intercultural i intergeneracional, alhora que promovia la integració de les comunitats migrants en un dels barris més castigats per la pobresa de Loures, però també dels més diversos, posant en valor les dinàmiques interculturals ja existents.

La programació artística del festival va ser decidida de manera comunitària a través de trobades obertes a totes les entitats residents del teixit associatiu, a les quals, a més, se’ls va anar consultant durant tot el procés, per tal de rebre les seves valoracions i millorar o dirigir les actuacions de manera comunitària.

L’ús de l’espai públic per a la realització d’activitats artístiques va implicar la comunitat i va capturar l’atenció dels mitjans de comunicació locals, nacionals i internacionals. Els espais rehabilitats del barri es van convertir en una autèntica galeria d’art urbà, oberta a les persones interessades, a través de nombroses visites guiades.

També es va procurar que artistes locals participessin en el procés, com a símbol d’orgull de les persones habitants de Quinta do Mocho, i es va convidar que els propis residents s’encarreguessin de les visites guiades. A més, es van realitzar concerts, teatres, tallers, exposicions i mercats, que incloïen activitats per a tots els públics i obrien una porta a les tradicions i cultures de totes comunitats que habiten el barri.

D’acord amb l’informe “Ciutats lliures de rumors” resultant del programa C4i, aquest festival va suposar la superació de molts reptes: es va millorar la imatge estigmatitzada d’una de les àrees amb menys recursos de la localitat; es va rehabilitar de manera artística i sostenible una àrea urbana, alhora que es captava l’atenció dels mitjans; es va estimular el teixit associatiu i l’economia local del barri; es va involucrar als seus residents; i, finalment, es va millorar el sentiment de pertinença dels seus habitants. Però sobretot, es va aconseguir canviar definitivament el dia a dia de tots els i les veïnes de la zona, alhora que es donava a conèixer el barri al món.

Si vols saber més sobre aquest projecte visita la seva pàgina de Facebook o el vídeo promocional del festival.