Biblioteca

Història

La Biblioteca Fort Pienc es va inaugurar el 23 d'abril de 2003 en un edifici de nova construcció, dissenyat per l'arquitecte Josep Llinàs, que el mateix any va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i Urbanisme pel conjunt d'edificis de l'Illa Fort Pienc (residència d'avis, biblioteca, mercat, escola bressol i centre cívic).

La Biblioteca està a l'interior d'una illa limitada per quatre carrers: Sicília, Sardenya, Ausiàs March i Alí Bei. L'illa, de geometria irregular, deu la seva forma peculiar al fet que el carrer de Ribes la divideix en dues parts. L'edifici que constitueix aquesta illa és lineal, és a dir, tot el complex es desplega al voltant del Centre Cívic, i la seva geometria de límit és atípica amb relació a la que defineix la resta de l'Eixample. També el seu sistema de construcció és aliè al sistema de construcció en corona del districte.

El nom que rep la biblioteca, Fort Pienc --topònim que dona nom a tot el barri--, té l'origen en l'antiga fortificació que va fer erigir el primer rei Borbó, Felip V, el 1719, dins el pla d'instal·lacions militars que va manar construir amb l'objectiu de mantenir sotmesa la ciutat que s'havia rebel·lat en la guerra del 1714. Aquestes edificacions fortificades incloïen la Ciutadella i un fort avançat (Fort Pius o Fort Pienc), situat al voltant de l'indret on s'aixeca l'Estació del Nord.

Espai

A la planta baixa trobaràs el servei de préstec i informació, l'àrea infantil, la secció de diaris i revistes, música i cinema, i els ordinadors d'Internet i +.

A la planta 2 podràs gaudir de la terrassa mentre fulleges novel·les, còmics, guies de viatge, llibres d'història, de literatura... També hi trobaràs la videoteca, el fons de l'especialitat de la Biblioteca (arquitectura contemporània i disseny), i els centres d'interès de Xina i de Món laboral.

A la planta 3 tindràs accés a la xarxa Wi-Fi. També hi trobaràs llibres de filosofia, política, ciències, aprenentatge d'idiomes, cuina, informàtica, art, fotografia, cinema...

A la planta -1 també es disposa d'una sala d'actes, compartida amb el Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, on es duen a terme diferents tipus d'activitats, com ara xerrades, clubs de lectura, projeccions de pel·lícules i presentacions de llibres.

Enllaços relacionats: