Fort Pienc

El barri

L’origen del nom del barri prové d’un fort militar (el Fort Pius), actualment desaparegut. Es va construir per mandat de Felip V, juntament amb la Ciutadella, després de la Guerra de Successió Espanyola, per mantenir vigilada la població. Ambdues fortificacions van ser enderrocades l’any 1869.

La fisonomia d’aquest barri ha canviat molt els darrers anys, la seva vida diària estava marcada per les vies del tren i per l’antiga estació ferroviària del Nord. El 1972 aquesta estació es va tancar, les vies es van soterrar i el servei ferroviari es va traslladar a l’estació de l’Arc de Triomf. Actualment és l’Estació d’autobusos Barcelona Nord.

Molts equipaments culturals tenen la seva seu aquí, com el Teatre Nacional de Catalunya, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, l’Auditori, dins el qual trobem el Museu de la Música, i l’emblemàtic Mercat dels Encants Vells - Fira de Bellcaire, que l’any 2013 es va traslladar al Fort Pienc, a tocar de la plaça de les Glòries.

La Biblioteca es va inaugurar el 23 d’abril de 2003, juntament amb el centre cívic, l’escola bressol, el mercat i la residència d’avis, que van ocupar l’espai on estava l’antiga empresa Fichet; juntament amb el CEIP Fort Pienc formen l’anomenada Illa Fort Pienc.
 

La col·lecció local

La Biblioteca té un fons bibliogràfic que agrupa els  documents que fan referència al Fort Pienc i, per extensió, al Districte de l’Eixample. En aquesta secció hi ha la història i l’actualitat del barri, urbanisme i obres de creació literària d’autors del barri o que hi tenen relació.

Volem que la col·lecció local creixi dia a dia i s’enriqueixi de tot i de tothom. Per aquest motiu, si ets un autor local o tens documents que facin referència al barri, no dubtis a venir a la Biblioteca. Nosaltres ens encarregarem de tractar-los, conservar-los i difondre’ls perquè tothom en pugui gaudir.