Agenda del Casal

Dimecres, 08/11/2023

GRUP DE TREBALL | LES FÀBRIQUES DEL GUINARDÓ

18:30

Dimecres 8 de novembre a les 18.30 h

Trobada oberta del grup de treball del projecte Les fàbriques del Guinardó sorgit de la Taula del Mas, que fa una recerca activa de les fàbriques i indústries que han existit al barri. Fins ara s'ha fet una feina important de recerca col·lectiva i d'arxiu... i ja compten amb unes 150 indústries! En aquests moments s'estan duent a terme les entrevistes a guinardonencs i guinardonenques que puguin donar el seu testimoni: vols participar? Vine a la trobada!

A càrrec del Grup motor de les Fàbriques del Guinardó

 

 

 

EXPOSICIONS | III BCN-DH: ELS ÚLTIMS VIATGERS

17:00

A partir del 2 de desembre

Els murs exteriors del Mas Guinardó acullen novament una de les exposicions del Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona, que enguany celebra la seva tercera edició.

 

Els últims viatgers

Segons el Moviment pels Drets Civils dels Romanís, el projecte de llei de policia, delinqüència, sentències i tribunals del 2021 a la Gran Bretanya reduirà dràsticament els drets del poble gitano a exercir la seva cultura nòmada, “en convertir-la en un delicte penal i augmentar els poders de la policia per confiscar la propietat de les persones que practiquen el nomadisme. Aquesta llei racista és la culminació de segles de discriminació que deixarà aquests grups minoritaris encara més exclosos”.

Jayney i els seus fills, Deeva i Shanti, han estat viatjant de manera nòmada durant molts anys. El seu marit, Dave, és un showman i es desplaça de fira en fira, de festival de música a festival, buscant-se la vida. A Dave li preocupa no poder mantenir aquest estil de vida que practica des de fa 25 anys, tot i ser víctima del racisme per part d'una fracció majoritària de la societat.

Creuen que l'Estat no hauria d'obstaculitzar el nomadisme, sinó més aviat donar-li suport perquè no es perdi una manera tradicional de viure heretada dels seus avantpassats i que és a les portes de desaparèixer. Totes les cultures vives, diu, han de ser protegides perquè el nostre món sigui culturalment ric i divers. El periodista, activista i cineasta romaní Jake Bowers també va qualificar aquest projecte de llei com "l'últim taüt de la vida nòmada al país".

 

Eszter Halasi

Nascuda a Hongria el 1978, viu a Anglaterra. Actualment documenta famílies, abordant especialment el tema LGBTQ i l'estil de vida gitano. És summament important per a ella presentar tot això des d'una perspectiva que busqui canviar els estereotips existents. El 2019 va rebre el premi de bronze en el concurs internacional Photo Awards de Budapest, i també va rebre un reconeixement d’honor en el concurs de fotografia IPA, a més de quedar en segon lloc a la categoria de fotografia de premsa hongaresa el 2019. Un diari en línia hongarès va publicar les seves fotos per primera vegada el 2018. El 2020 va participar en una exposició col·lectiva del Foto Limo Photo Festival a França i Espanya.

 

A càrrec de Mas Retina