Agenda del Casal

Dimecres, 02/10/2024

ACTIVITATS | TAULA DE DIÀLEG PER LA CONVIVÈNCIA I INTERCULTURALITAT

19:00

Primers dimecres de mes, de 19 a 21 h 

Dates previstes: 2 d'octubre, 6 de novembre i 4 de desembre

Espai on entitats, veïnes, veïns i serveis del barri fan trobades periòdiques de les quals neixen diverses accions i formacions relacionades amb la perspectiva intercultural i la convivència al barri.  

Organitza Taula de Diàleg per la Convivència i la Interculturalitat 

EXPOSICIONS | IMATGES FOTOGRÀFIQUES I OBRES DE POESIA VISUAL

10:00 to 13:00

Del 7 al 31 octubre 

En aquesta exposició podreu gaudir d’imatges quotidianes, de llocs pels quals probablement haureu passejat i d’alguns racons que potser us traslladaran a espais ignots.

També hi trobareu obres en Poesia Visual, fusió d’imatge i text, en les que els sentiments prenen protagonisme perquè pugueu acompanyar-los, ja que segur que no us seran aliens.

A càrrec de la Teresa Vergès Adrià 

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA 

Divendres 11 d’octubre a les 19 h 

Inauguració amb petit refrigeri de l'exposició: Imatges fotogràfiques i obres de poesia visual 
a càrrec de  la seva autora. 

Entrada Gratuïta. 

ACTIVITATS | CINECLUB GUINARDÓ. CARTELLERA DE TARDOR

19:00

Cicle de projeccions al Casal Mas Guinardó. Aquesta activitat és possible gràcies a la col·laboració del Casal amb l'Associació Lonestar Cultura, entitat allotjada a l'equipament, que s'encarrega de la programació del cicle i la dinamització del col·loqui posterior, a càrrec d'un especialista. 
 

CARTELLERA DE TARDOR 

Totes les sessions tindran lloc a les 19 h al Casal Mas Guinardó  

Dijous 17 d'octubre –    Mad Max. Fury Road (2015), de George Miller  

Dijous 21 de novembre - Revenge (2017), de Coralie Fargeat  

Dijous 19 de desembre – Sis dies corrents (2021), de Neus Ballús 

 

Nota: En totes les sessions tenim la possibilitat d'oferir subtítols per a persones no oients oralistes en català i castellà. Si us plau, comuniqueu-ho si ho necessiteu abans de l'inici de la sessió.

Activitat gratuïta sense inscripció prèvia

 

ACTIVITATS | 48h OPEN HOUSE BARCELONA. VISITA GUIADA AL REFUGI I MAS GUINARDÓ

10:00

Dissabte 26 d’octubre 

Durant la reforma del Casal Mas Guinardó, es va descobrir un refugi de la Guerra Civil en molt bon estat que es troba just a sota de l’equipament.  

El Mas Guinardó, ara un Casal, era una masia del segle XV. Aquest edifici, amb 600 anys d’història, des d’on es van dirigir els atacs a Barcelona durant la Guerra de Successió, s’integra avui dins els Jardins de Frederica Montseny. Aprofita ara amb l’Open House, per visitar aquests dos espais! 

A càrrec d’El Pou. Grup d’estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada 

Organitza: 48h Open House Barcelona 

Inscripcions a cemasguinardo@qsl.cat o a www.48hopenhousebarcelona.org 

ACTIVITATS | JORNADA DE REFLEXIÓ CRÍTICA (SOBRE EL MÓN QUE ENS TOCA VIURE)

10:30

Dissabte 26 d’octubre, de 10:30 a 18 h 

Jornada de solidaritat amb totes les persones que avui pateixen els estralls de la violència i la barbàrie de la guerra, oberta a tothom, per reflexionar-hi junts com a veïns i veïnes, des del territori on vivim, el barri, amb la mirada ampliada al món sencer. Perquè volem una humanitat viva, volem obrir vies a la convivència, a través de la no-violència i la pau. 

Activitat gratuïta sense inscripció prèvia 

Organitza Taula de Diàleg per la Convivència i la Interculturalitat 

Aquesta activitats s'enmarca dins el Cicle Tardor de Pau. Consulta la programació aquí

AULA DEL MAS | TALLER DE GERMINATS

11:30

Dissabte 26 d’octubre, d’11.30 a 13.30 h 

Taller per introduir-nos al món dels germinats en què, barrejant teoria i pràctica, aprendrem a cultivar i consumir aquests vegetals. 

A més, coneixerem l’hort urbà del Casal Mas Guinardó! 

A càrrec del Grup de l’Hort

Preu: gratuït

Inscripcions aquí a partir del 9 de setembre

ACTIVITATS | CICLE TARDOR DE PAU

12:00

Amb l’objectiu de seguir treballant l’enfortiment dels ideals de pau i la construcció de societats on totes les persones siguin tractades amb igualtat de condicions i drets, duem a terme el cicle Tardor de Pau al Guinardó, un conjunt d’activitats obertes a tots els públics que es duran a terme l’últim trimestre de l’any a diferents espais del barri. Un any més des del territori hi ha la voluntat de treballar perquè més persones es comprometin a construir un món sense violència i en pau. Consulta’n la programació específica! 

 

 

JORNADA DE REFLEXIÓ CRÍTICA (SOBRE EL MÓN QUE ENS TOCA VIURE) 

Dissabte 26 d’octubre, de 10:30 a 18 h 

Jornada de solidaritat amb totes les persones que avui pateixen els estralls de la violència i la barbàrie de la guerra, oberta a tothom, per reflexionar-hi junts com a veïns i veïnes, des del territori on vivim, el barri, amb la mirada ampliada al món sencer. Perquè volem una humanitat viva, volem obrir vies a la convivència, a través de la no-violència i la pau. 

Activitat gratuïta sense inscripció prèvia 

Organitza Taula de Diàleg per la Convivència i la Interculturalitat 

 

L’HORA DEL TE - CAFÈ D'ALGER 

Dijous 13 de novembre, a les 16.30 h 

L'hora del te és una activitat dinamitzada pels joves del projecte Llar d'Oportunitats i el Casal Mas Guinardó en què, mentre compartim te i pastes del Marroc, parlarem i reflexionarem sobre temàtiques comunitàries i personals que ens aporten eines per construir nous marcs i espais de convivència. 

En aquesta ocasió podrem gaudir de la música de Cafè d’Alger, un projecte musical nascut a Barcelona arran de la trobada de tres músics: Marc Serrats a la guitarra, Yacine Belahcéne Benet a la dérbouka i veu, i Gabriel Fletcher Ventura a la guitarra elèctrica. L’espectacle del Cafè d’Alger proposa un repertori de música chaâbi i altres músiques del sud, revisades i adaptades amb la inspiració dels grans noms de la música popular algeriana com ara Dahmane el Harrachi, Sheikh el Hasnaoui o Amar Ezzahi.

Amb un toc particular, les cançons són interpretades en català, francès, àrab i amazic. Les veus en polifonia s’ajunten de manera perfecta amb el ritme rocksteady, creant una atmosfera festiva i acollidora.

Organitza: Llar d’Oportunitats i Casal Mas Guinardó 

Activitat gratuïta sense inscripció prèvia.

 

AL GUINARDÓ, UN MÓN AL BARRI 

Dissabte 30 de novembre, de 10.30 a 14 h 

Jornada d’activitats relacionades amb la justícia global, cooperació i cultura de pau, en què gaudirem de la confluència i presentació de diverses iniciatives a la plaça del Mas. Presentació de la Performance / Lluita no-violenta per la pau, lectura d’un manifest del món educatiu de barri (instituts i escoles), després del treball intern sobre violència i guerra a les aules i a les pantalles, entre d’altres accions. 

Organitza: Grup motor de la Taula del Mas 

Activitat gratuïta sense inscripció prèvia 

 

CINECLUB GUINARDÓ | SIS DIES CORRENTS

Dijous 19 de desembre, a les 19 h 

El Cineclub Guinardó t’ofereix una pel·lícula amb tertúlia posterior que conduirà un especialista en cinema. En aquesta ocasió, la pel·lícula que és projectarà serà  Sis dies corrents de la Neus Ballús. Sis dies corrents posa el focus en assumptes de gran importància: reivindica la classe treballadora i assenyala el rebuig a la diferència i aquest racisme, a vegades inconscient, que tots, des del privilegi caucàsic, tenim integrat. 

Organitza: Lonestar Cultura i Casal Mas Guinardó 

Activitat gratuïta sense inscripció prèvia 

 

BCN-DH INTERNACIONAL PHOTO FESTIVAL 

A concretar durant desembre 

Els murs exteriors del Mas Guinardó acullen novament una de les exposicions del Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona, que enguany celebra la seva tercera edició. 

Organitza: Mas Retina i Casal Mas Guinardó 

 

EXPOSICIÓ | #25N INTERCULTURAL ÉS TOT L'ANY

Del 8 al 29 de novembre 

El Servei d'Interculturalitat del Districte d'Horta Guinardó impulsa l'exposició fotogràfica amb el nom "#25N Intercultural és tot l'any". Consisteix en una exposició amb 15 fotografies de dones i joves d'orígens culturals diversos del districte d'Horta-Guinardó. Hi han participat en total 4 col·lectius: Femiñetas, Dj's Karmelas, Colectivo Micaela i Fem Pinya. 
Amb l'exposició hi ha uns codis QR que enllacen directament a entrevistes que es van fer a cada col·lectiu amb una durada de 2 a 3 minuts. 

Coorganitzat amb el Servei d'Interculturalitat del Districte d'Horta Guinardó 

 

ACTIVITAT COMPLEMETÀRIA A L'EXPOSICIÓ: COL·LOQUI

Dimecres 20 de novembre, a les 18.30 h
Col·loqui amb la Flor Coll, periodista i llicenciada en comunicació social per la UNR i màster de Gènere i Comunicació per la UAB. A més a més, d’impulsora de Femiñetas, la publicació periòdica de periodicitat irregular, en format de diari on predominen les vinyetes feministes i trans amb perspectiva de gènere.

Coorganitzat amb el Servei d'Interculturalitat del Districte d'Horta Guinardó 

 

EXPOSICIÓ | OPEN ARMS. La realitat del Mediterrani. Europa i la seva fortalesa líquida

Del 2 al 31 de desembre

Open Arms és una organització no governamental i sense ànim de lucre amb una missió principal: la resposta ràpida a l'emergència i protegir al mar a aquelles persones que intenten arribar a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa; també informen i formen a terra per aconseguir que les persones que migren puguin prendre les seves decisions amb total llibertat i coneixement.

Es dediquen a la vigilància i salvament de les embarcacions de persones que necessiten auxili al Mediterrani Central, protegeixen la vida dels més vulnerables en l'emergència a terra, i construeixen alternatives a la migració irregular en països com el Senegal per dotar de recursos a les persones a través de la informació i sensibilització comunitària. En paral·lel, continuen amb la denúncia de totes les injustícies i vulneracions de drets humans.

En aquesta mostra fotogràfica trobarem un recull de diferents missions al llarg dels nou anys de vida de l'organització.

A càrrec d'Open Arms 

Organitza El Cisne Negro Voluntarios i Casal Mas Guinardó

 

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA | XERRADA

Dimecres 11 de desembre, de 19 a 20 h

Des que va ser fundada el 2015, Open Arms ha rescatat unes 70.000 persones. Ángeles Schjaer, coordinadora del Departament d'Educació d'Open Arms i qui forma part de l’organització des dels seus inicis, compartirà amb nosaltres la seva experiència al llarg  de les diferents missions en què ha participat.

A càrrec d'Ángeles Schjaer

 

FORMACIONS COMPLEMENTÀRIES

TALLER D’INTERSECCIONALITAT I COLLAGE 

Dissabte 14 de desembre, de 10 a 14 h

Taller d’enfortiment comunitari on les persones participants s’implicaran de manera horitzontal en el procés, amb una construcció conjunta per fomentar la col·laboració i la cooperació en la comunitat. Reconeixerem múltiples identitats, des de les arts plàstiques, com a eina de diàleg i construcció de pau (no és un taller d'artteràpia). 

A càrrec de Narda Rey 

Preu: gratuït

 

TALLER: LA VIOLÈNCIA DEL SILENCI 

Dimecres 6 de novembre, de 18.30 a 20.30 h 

Els silencis al voltant d'una víctima de violència són una gran dificultat per tallar la violència masclista i les violències en general. Cal no callar davant la barbàrie per poder mediar, donar suport a la víctima, denunciar i alertar. 
En aquest taller visualitzarem el curtmetratge Silenciós i introduirem la manera en què poden detectar-se els maltractaments per poder denunciar-los, al mateix temps que se sensibilitzarà contra les violències masclistes per ajudar a evitar-les i combatre-les. 

A càrrec de Miquel Insausti 

Organitza Taula de Diàleg per la Convivència i Interculturalitat 

Preu: gratuït

 

Consulta el Programa complet en el següent enllaç: