La carxofa

La crisi per l’emergència sanitària ha fet caure en picat la demanda de carxofes del Prat posant en perill més del 50% de la collita, uns 150.000 quilos. Per això, avui volem animar-vos a consumir aquest aliment amb unes propietats tan saludables per al nostre organisme. Recuperem la recepta de carpaccio de carxofes amb taronja i parmesà que vam preparar al taller de la Maria Alcolado sobre aquesta hortalissa (si també us interessen les receptes de l’arròs basmati integral amb carxofes i les carxofes farcides a les herbes, us les podem enviar per email o través de les xarxes socials).


CARPACCIO DE CARXOFES AMB TARONJA I PARMESÀ

Ingredients per a 3-4 persones:

4 carxofes grosses 
2 taronges de suc 
Pebre mòlt 
Formatge parmesà i/o ametlla marcona (laminada) 
Julivert o llimona (per evitar oxidació de la carxofa). Per la vinagreta de cítrics: 
4 cullerades (mida sopera) d’oli d’oliva verge extra 
4 cullerades (mida sopera) de suc de taronja 
4 cullerades (mida sopera) de suc de llimona 
1 cullerada (mida sopera) de ratlladura de llimona 
Un pessic de sal marina.

Elaboració:
1. Preparar la vinagreta. Reservar.
2. Preparar un bol amb aigua freda i julivert o llimona per evitar l'oxidació. 
3. Retirar les fulles més dures de les carxofes (fins que arribem a les de color més claret i més tendres), tallar les puntes i el tronc (es poden guardar i fer una crema). 4. Tallar els cors de carxofa en làmines fines i, si cal, retirar les “barbes” i reservar en el bol amb aigua i llimona o julivert que hem preparat. 
5. Rentar i pelar les taronges en viu, fer làmines molt fines i reservar. 
6. Fer làmines de parmesà amb ajuda d'un pelador o laminar les ametlles. Reservar. 
7. Treure les carxofes de l'aigua, deixar escórrer i col·locar a la base d'un plat pla. Pinzellar generosament amb la vinagreta. 
8. Col·locar les làmines de taronja sobre les carxofes i afegir la resta de la vinagreta i deixar macerar 30 minuts. 
9. Abans de servir, afegir un polsim de pebre mòlt i les làmines de parmesà i/o les ametlles laminades.

 

Compartir