Companyies i projectes que fan un ús puntual del centre durant l'edició en curs.
LaFonte Cia treballa sobre l'espectacle Els Dits als Mots
Aquest espectacle de dansa és el segon opus de la trilogia que està desenvolupant la companyia sobre la relació entre dansa i poesia. Aquest espectacle és una reinterpretació que part de la vida i l'obra prolífica del poeta de Roda de Ter, Miquel Martí i Pol. Posem a escena grans dicotomies de la seva obra tal com són el vincle entre el dins i el fora, el desig i la malaltia, la vida i la mort i posem el cos dins dels poemes perquè vagi intuint i posi llum a la bellesa, la duresa, la tendresa i la quotidianitat dels textos.
- Concepte i Coreografia : LaFonte Cia.
- Intèrprets: Marta Pajares, Laura Azuaga, Clio Van Kerm.
- Música: LOOP (Ola Witalisz).
- Escenografia: Mariona Ríos.
- Ajudant de direcció: Aïda Bellet.
La Cia:
La compañía belgo-catalana LaFonte nace el 2022, impulsadapor Clio Van Kerm y Laura Azuaga y por la unión de unas inquietudes sintónicas y complementarias frente a la danza, y de un lenguaje común trabajado con anterioridad en varios proyectos, en conjunción de la Técnica Presence, de Olga Alvarez.
Se singulariza por un trabajo de cuerpo muy orgánico, con distinguida referencia de Partnering, manipulaciones y juego de pesos corporales, que en simbiosis y orquestados de forma estratégica, paren una gran belleza plástica.
Después de su primera pieza Que et fessis vella tu/si que em faria escopir sang, la cia ha participado en cortometraje (Dansa Abissal, Choreoscope 2024), la coreografía de un documental (Each One Of us, Katrin Vankova, 2024) y una gira por todo Cataluña y al internacional, donde crearon la pieza CHAIR, para los bailarines de la cia Joven de Jacques Bana Yanga, en Congo.
Premis:
- 2023 - 3er Premi Órbita per a la peça Que et fessis vella tu/
Okan Collective
Okan Collective és una plataforma artística dedicada a les arts escèniques que difon principalment la música i la dansa de l'oest d'Àfrica. Com a col·lectiu creiem en l'art com a eina de transformació social i d'inclusió. Aspirem arribar a un públic divers i ampli perquè com més art compartim i difonguem, més riquesa tindrà la nostra societat.
Vulnus, arts vives i investigació
VULNUS, arts vives i recerca, és una associació artística que vincula de manera transversal els eixos de creació, pensament i territori des de la interdisciplinarietat. La nostra acció promou aliances entre la ciutadania, els creadors i els investigadors amb la finalitat d’abordar la noció de vulnerabilitat en el terreny simbòlic i l'experiència pràctica. A través de l'escriptura compartida desenvolupem accions i processos creatius relacionals: laboratoris ciutadans, cicles d'assaig, accions de coneixement del terreny. Des d'una perspectiva crítica fomentem narratives orientades a assajar diferents maneres de sostenir i habitar la nostra quotidianitat.
Maria Ferrer i Cia. EnJazz
EnJazz és una companyia de dansa i arts escèniques dirigida per Maria Ferrer & Aurélien Darbellay que neix fruit de la seva col·laboració artística començada en el 2014. El seu propòsit és portar a l'escenari el jazz, la seva música i les seves danses com a una forma artística viva, és a dir sense fer recreació històrica i, a més a més, amalgamar i fer d'enllaç entre llenguatges artístics que poden confluir. En aquest camí, EnJazz es troba amb músics, ballarins de jazz i de tap, i molt més.
A més, la Maria Ferrer lidera el projecte de dansa comunitària Moving! en col·laboració amb el Pla d'Acollida Poble-sec Per tothom de la Coordinadora d'Entitats i el CC El Sortidor.
L'Altre Festival
Assajos per una obra de teatre documental a partir de testimonis reals sobre el que suposa un ingrés psiquiàtric pels pacients i per les famílies que ho viuen. Composen la peça dos intèrprets (Marta Montiel i Elies Barberà), una directora i dramaturga (Lara Díez) i una ajudant de direcció (Clàudia Navas). L’Elies Barberà i la Marta Montiel ja han fet dues obres anteriors vinculant el teatre i la salut mental sempre tractant temes tabú per a la nostra societat i generant debat i reflexió amb el públic assistent. L’obra és fruit d’entrevistes a testimonis reals i d’una recerca exhaustiva sobre la temàtica. Aquesta obra la farem dins de L’Altre Festival el mes juny a Barcelona i el mes de març a la Sala La Planeta de Girona dins el Cicle de Teatre Verbatim d’aquesta sala.
Erógenas, de Selene Perdomo CIA
La vida d'una dona des de la seva adolescència fins a la mitjana edat, a través de la seva experiència sexual. Comença específicament el dia que va perdre la virginitat en un internat cubà al camp fins als seus 40 anys, exiliada fora de la illa. Una peça que és més que la memòria d'amors temporals, intemporals, atemporals, perquè torna a través de la nostàlgia, a una Havana prohibida, de disgustos i vericuets d'una realitat i una ciutat on el sexe és una forma de supervivència i fuga, tot i que ja no hi visquis.
Marta Pajares i Nastia Dontsova
Ballarines de dansa contemporània residents de Barcelona que estan desenvolupant un nou projecte escènic en comú.
Marta Pajares és une performer nascude a barcelona el 1999, es gradua el 2023 en dansa i arts escèniques per Pera-Gau, Xipre. amb un enfocament i interès artístic versàtils, persegueix un llenguatge sensible i cru de bellesa incòmoda, elevant el cos com a matèria essencial. A Barcelona, treballa amb la companyia La Taimada, a la qual el 2020 van atorgar el primer premi del 34è certamen coreogràfic de madrid, amb el duet "Filia et fobia".
La ballarina i coreògrafa Dontsova Nastia va néixer a Rússia a 1999 i actualment viu a Espanya. Es va graduar a la Universitat Pedagògica Estatal d'Herzen el 2021, on va estudiar dansa contemporània, ballet i dansa popular quatre anys. El mateix any, va ser acceptada com a professional programa de formació al Centre Coreogràfic La Faktoria de Pamplona, on va aprofundir en l'estudi de la dansa contemporània i improvisació. Mentre estudiava a La Faktoria, va actuar a l'obra de Daniel Abreu 'Nosontrxs' el 2022 i 'Luz Negra' de Carmen Larraz el 2023. També, ha dut a terme diversos projectes; un d'ells és el solo 'Echoes de casa', presentat al Centre Cultural Noáin l'any 2022 com a obra a progrés, progressar. L'any 2023, després de graduar-se, es va traslladar a Barcelona, on desenvolupa activament la seva carrera com a artista. La Nastia és una intèrpret i creadora versàtil per a la qual la seva identitat i els antecedents culturals són molt importants.
Belén Alfaro Aravena - Continuo Movimiento.
Llicenciada en arts menció actuació teatral i llicenciada en educació menció pedagogia en teatre, Universitat ARCIS, 2010-2012. Diplomada en dansa: cos, art i educació de la Universitat de Xile, 2020. Actualment cursa el Màster en Arts Visuals i Educació a la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, període 2023-2024. Té formació independent en dansa contemporània i performing arts. Manté un continu aprenentatge a torn al cos en moviment apropant-se als estudis de qi gong (chi kung) ia pràctiques de moviment somàtic al costat de Body Mind Movement (2021-2022).
Aïda Bellet / Sóc a la cuina!
Actriu, pedagoga i la impulsora del projecte. Professora de veu a l’Institut del Teatre, Nancy Tuñón i El Timbal. Membre co-fundadora de la companyia Menú Teatral (2014-17) amb qui estrena “La Pista”, espectacle guanyador de la Beca DespertaLab, i “Alícia” (2017).
Sinopsis: Una cuina. Una cuina i una noia que fa un pa de pessic. I una època. I després una altra època. I encara una altra època. Mateixa acció, mateix espai, mateixa noia. Canvien els estris però perdura el seu lloc a la cuina. Per què? Un video a Instagram d’una noia que fa un pa de pessic. A sota: #tradwife Cal que ens preocupem?
Francisca Pedrosa
La Francisca està readaptant la seva obra de clown "Fàcil", que ja va mostrar al Sortidor: La Carxofa és una artista multifacètica que prepara el seu propi escenari per a la seva ràpida presentació, sense saber-ho, sorpresa! El públic ja és present, en el seu intent per muntar tot ràpid comencen les complicacions. Amb un llenguatge universal gestual, aquesta pallassa intentarà ser sincera amb les seves emocions. El públic serà còmplice i partícip d'aquesta aventura no exempta de problemes i embolics que difícilment podrà solucionar.
Companyies i projectes que han fet un ús puntual del centre durant l'edició 2022/2023.
Pablo Lechuga
Llicenciat en Comunicació Audiovisual (2012) especialitat en guió per la Universitat Pompeu Fabra i Màster en Teatre i Literatura en el Context Europeu (2017) per la Universidad Nacional de Educación a Distancia. Va estudiar interpretació amb grans mestres d'arreu d'Europa com Philippe Gaulier, Sergei Ostrenko, Gytis Padegimas i Jessica Walker. El 2020 va presentar "El Partido", el seu primer espectacle individual, presentat al Festival Mutis el 2021. Actualment Pablo està compromès amb companyies de teatre com Arde Teatro. Al Sortidor desenvolupa el projecte «The Elephant in the Room», un monòleg satíric amb elements de teatre experimental en què un elefant en una habitació es queixa de tots aquells temes dels quals els humans han decidit evitar parlar.
Francisca Pedrosa
La Francisca està desenvolupant la seva obra de clown "Fàcil": La Carxofa és una artista multifacètica que prepara el seu propi escenari per a la seva ràpida presentació, sense saber-ho, sorpresa! El públic ja és present, en el seu intent per muntar tot ràpid comencen les complicacions. Amb un llenguatge universal gestual, aquesta pallassa intentarà ser sincera amb les seves emocions. El públic serà còmplice i partícip d'aquesta aventura no exempta de problemes i embolics que difícilment podrà solucionar.
Magí Serra
Creador, intèrpret i performer de dansa. Finalitza els seus estudis amb el postgraduat & "artist in practice" a SEAD (Salzburg). Els seus treballs orbiten al voltant de conceptes com fragilitat, detall, suport, risc i catarsi, dins una recerca de moviment sobre el partnerning, el ritme i la tradició. Crea espectacles tant per format de sala com per carrer o espais no convencionals. Les seves creacions s'han estrenat en festivals com la Fira Mediterrània de Manresa, el Sismògraf, la Fira de Tàrrega o la Caldera. Col•labora amb la creadora i ballarina Anamaria KlajnŠČek en el projecte COSSOC i el músic Arnau Obiols en el projecte Brots Transhumants. És un intèrpret versàtil que ha treballat amb alguns dels creadors més actius de l'escena catalana com Roberto Olivan, Roser López Espinosa i GN/MC. Creacions algunes d'elles guardonades amb diferents premis, i que han girat per Espanya, Europa i fora d'Europa. Estudia Feldenkrais i Klein Technique com a suport de la seva pràctica de moviment. A banda d'assajar, al Sortidor col·laborarà amb Dau al Sec i la Bibliomusicineteca en un recital de poesia ballat.
Grup de teatre del Casal Lambda
El Casal Lambda és un centre associatiu sense ànim de lucre. Des de 1976 ofereix a persones LGTBIQ+ un espai de trobada i orientació, i disposa d’un centre d’informació i documentació sobre sexualitat dirigit a professionals i investigadors. El Casal Lambda porta a terme un important treball de projecció social amb les seves activitats culturals i el treball continuat de sensibilització envers les institucions públiques, els partits polítics i el conjunt de la societat.
L’objectiu principal del Casal Lambda és la normalització social. La manca d’aquest reconeixement social porta sovint a les persones LGTBIQ+ a recloure la seva vida sexual i afectiva en cercles tancats i els causa dificultats per assumir-se, a la vegada que es produeixen situacions de discriminació.
Clàudia Fuentes
Artista escènica i investigadora transdisciplinar. La seva pràctica artística i experiència professional, comencen l'any 2002, relacionades amb el cos i el pensament, la dansa, la coreografia i les experiències de trobada, col·laboració i reflexió, considerant-les un espai de joc, crítica i agitació de pensament, tant escènic com fora d'aquest. El seu interès principal s'enfoca en la investigació dels límits de la dansa i el moviment, la coreografia i l'escena, a través d'una pràctica artística expandida.
Okan Collective
Okan Collective és una plataforma artística dedicada a les arts escèniques que difon principalment la música i la dansa de l'oest d'Àfrica. Com a col·lectiu creiem en l'art com a eina de transformació social i d'inclusió. Aspirem arribar a un públic divers i ampli perquè com més art compartim i difonguem, més riquesa tindrà la nostra societat.