A taula! Cicle de cultura i gastronomia

EL PROJECTE

Comensalitat – L’acte de compartir el menjar en una mateixa taula, entenent-la com un escenari per la transmissió de coneixements capaç de consolidar identitats col·lectives i generar cohesió social.

Aquest és un concepte imprescindible per conèixer el projecte “A Taula! Cicle de Cultura i Gastronomia”, orientat a explorar l’alimentació en totes les seves dimensions i compartir recursos per empoderar-nos en els nostres hàbits i pràctiques relacionades amb el menjar.

La cuina del Sortidor és un espai de trobada on embrutar-se les mans, acompanyar-nos en els nostres aprenentatges culinaris, conèixer la constel·lació de projectes i iniciatives d’alimentació sostenible que hi ha al territori, compartir dubtes i consells, olorar i tastar receptes delicioses...

Amb l’arribada de la pandèmia ha calgut adaptar el format de les activitats per garantir que es desenvolupen de manera segura, així que encara ens haurem d’esperar una mica a veure la cuina en tot el seu esplendor. Però els objectius i les línies de treball del projecte segueixen intactes! Els vols conèixer?

 

 

Activisme gastronòmic

Menjar és un acte quotidià que està estretament relacionat amb diverses problemàtiques ambientals i socials, de manera que les decisions que prenem i les pràctiques que tenim com a consumidores tenen un gran impacte a escala global i local. És per això que també és una bona eina de transformació social que ens permet avançar cap a un futur més sostenible i més just. Reflexionem al voltant de la dimensió política de l’alimentació.

Cuinant vincles

Observar l’alimentació com un fet social i cultural i comprendre els seus significats contribueix al respecte per la diversitat cultural i a combatre les desigualtats socials. Al voltant dels fogons compartim vivències i experiències, coneixem diferents cultures alimentàries i posem en valor la diversitat a través dels sabors tot cuinant ingredients d’orígens diversos.

Bons hàbits

L’alimentació i la salut tenen una relació molt estreta, i les activitats d’aquest apartat les posen a dialogar. Posant el benestar físic i emocional al centre aprenem a relacionar-nos amb el menjar de manera saludable deslliurant-nos de la culpa i sense fer renúncies.

Plats forts

Les activitats d’aquest apartat estan dedicades als artistes més golafres! Les relacions simbiòtiques entre la gastronomia i altres disciplines o formes d’expressió artística les enriqueixen mútuament formant maridatges que de ben segur ens faran salivar.  Literatura, fotografia, urbanisme, arts plàstiques, música, disseny... Vine a tastar-los!

La història a taula

Des de fa un milió i mig d’anys a les cuines s’han generat sabers i tècniques que no només formen part del nostre patrimoni immaterial sinó que també són claus per la nostra alimentació. Coneixerem com cuinaven i què menjaven les poblacions que ens han precedit en diferents èpoques de la història i descobrirem el llegat gastronòmic que ens han deixat.

A través de tallers de cuina, cinefòrums, itineraris, activitats en família, exposicions, xerrades... abordem tot aquests eixos temàtics que tenen en comú la perspectiva de gènere, transversal a tot el projecte.

 


LES ENTITATS

Abans de l’arribada de la covid-19 la cuina acollia activitats desenvolupades per les entitats del territori que revertien en el veïnat del Poble-sec o serveis de la ciutat amb projectes socials adreçats a persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat. Tenim moltes ganes de que tornin! Mentrestant, vols saber-ne més?

Bona Voluntat en Acció: realitzava una formació pràctica intensiva per a ajudants de cuina. Es tractava d’una tasca per a la inclusió social i laboral.

Residència Tres Pins – Sant Pere Claver: Aquesta entitat duia a terme tallers de cuina amb persones amb discapacitat intel·lectual lleu i trastorn de conducta que viuen a la residència o que estan vinculades amb el Centre de Dia Tres Pins.

Coordinadora d’entitats del Poble-sec:  Amb els sopars d’opinió es debatien temes d’interès pel barri o problemàtiques a abordar en relació a les qüestions socials que afecten el territori.

Aquesta mateixa entitat desenvolupa diversos projectes socials al Poble-sec, alguns dels quals demanaven la cuina de manera regular. El Pla d’Acollida Poble-sec per a tothom, per exemple, és un programa adreçat a persones migrades que feia ús de la cuina de manera setmanal. El grup rebia el nom de CataLaCuina i el conformaven joves migrats d’entre 16 i 20 anys sense referents familiars residents a Barcelona que rebien classes de normalització lingüística, cuinaven i feien un àpat junts posteriorment.

Enganxa’t: amb aquest projecte desenvolupat per Serveis Socials la cuina esdevenia un espai de relació on noies d’entre 12 i 16 anys en situació de risc feien xarxa acompanyades de les referents, que els oferien recolzament en el seu procés educatiu.

Servei de Rehabilitació Comunitària. Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Serveis de salut mental: Un grup de persones amb problemes de salut mental es reunia a la cuina per realitzar tallers que els ajudaven a augmentar la seva independència i autonomia en relació a l’alimentació.

T’agradaria utilitzar l’espai de la cuina?

Escriu-nos a ccelsortidor@bcn.cat.

Ens encantarà conèixer el teu projecte!

 

Compartir