EL PROJECTE
Comensalitat – L’acte de compartir el menjar en una mateixa taula, entenent-la com un escenari per la transmissió de coneixements capaç de consolidar identitats col·lectives i generar cohesió social.
Aquest és un concepte imprescindible per conèixer el projecte “A Taula! Cicle de Cultura i Gastronomia”, orientat a explorar l’alimentació en totes les seves dimensions i compartir recursos per empoderar-nos en els nostres hàbits i pràctiques relacionades amb el menjar.
La cuina del Sortidor és un espai de trobada on embrutar-se les mans, acompanyar-nos en els nostres aprenentatges culinaris, conèixer la constel·lació de projectes i iniciatives d’alimentació sostenible que hi ha al territori, compartir dubtes i consells, olorar i tastar receptes delicioses...
Ara que per fi podem tornar a veure la cuina en tot el seu esplendor et convidem a conèixer els objectius i línies de treball del projecte.
TALLERS DE CREATIVITAT
CREATIVITAT A TAULA: Explorarem la nostra vessant més creativa i ens iniciarem en tècniques de diferents disciplines artístiques com l'artesania o l'expressió gràfica fent-les dialogar amb la gastronomia.
TALLERS DE CUINA
L’AULA DEL GURMET: Obrim les portes de la cuina per oferir-vos diverses activitats formatives sobre l’aprenentatge de tècniques culinàries i productes de temporada. Un ampli ventall de tallers per als paladars més exigents.
ACTIVITATS CULTURALS
CICLES TEMÀTICS
Menjar és un acte quotidià que està estretament relacionat amb diverses problemàtiques que ens afecten de manera transversal, de manera que les decisions que prenem i les pràctiques que tenim com aconsumidores tenen un gran impacte a escala global i local. És per això que també és una bona eina de transformació social que ens permet avançar cap a un futur més sostenible i més just. Reflexionem al voltant de la dimensió política i social de l’alimentació des de diferents perspectives.
CUINANT VINCLES
Observar l’alimentació com un fet social i cultural i comprendre els seus significats contribueix al respecte per la diversitat cultural i a combatre les desigualtats socials. Al voltant dels fogons compartim vivències i experiències, coneixem diferents cultures alimentàries i posem en valor la diversitat a través dels sabors tot cuinant ingredients d’orígens diversos.
PLATS FORTS
Les activitats d’aquest apartat estan dedicades als artistes més golafres! Les relacions simbiòtiques entre la gastronomia i altres disciplines o formes d’expressió artística les enriqueixen mútuament formant maridatges que de ben segur ens faran salivar. Literatura, fotografia, urbanisme, arts plàstiques, música, disseny... Vine a tastar-los!
A PEU DE CARRER
Coneixerem les manifestacions culturals culinàries que ens apropen als altres mitjançant les celebracions del calendari festiu.
El barri a taula!
El projecte A Taula! Cicle de cultura i gastronomia acull projectes de caràcter social desenvolupats per les entitats del territori que reverteixen en el veïnat del Poble-sec o bé per associacions sense ànim de lucre de la ciutat que treballen amb persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat.
ASSOCIACIÓ MÉS QUE CURES
Es tracta d’una associació de dones del Poble Sec, experta en la cura i el benestar de la comunitat que s’organitza per oferir serveis de cures a domicili i per millorar el dia a dia de les persones i la seva qualitat de vida. El seu objectiu és fer possible que les persones cuidadores, majoritàriament dones en rics de vulnerabilitat, puguin acomplir la seva tasca dignament, garantint els seus drets socials i laborals.
COMUNITAT 360
Comunitat 360 és un projecte del MNAC que té com a objectiu teixir vincles amb diferents contextos socials en l'aliança amb els Centres Cívics del territori, pensant el museu com una llar per tal de generar espais de familiaritat, diàleg i, concretament en la col·laboració establerta amb Creu de Molers i A Taula!, comensalitat. Gaudir de cuinar, descobrir vincles entre les arts i la pràctica culinària, i menjar juntes es converteixen aquí en un ritual per repensar les formes que podem crear d'aixopluc i cura col·lectiva.
(S)ÀVIES – ESPIGOLADORS
“(S)àvies: recuperant sabers culinaris per a un futur més sostenible” és un projecte d’acompanyament de persones majors de 60 anys per a recuperar, ampliar i compartir els seus sabers alimentaris i culinaris amb l’objectiu de convertir-les en líders comunitàries entre els veïns i veïnes dels seus barris.
RESIDÈNCIA TRES PINS – SANT PERE CLAVER
Aquesta entitat duu a terme tallers de cuina amb persones amb discapacitat intel·lectual lleu i trastorn de conducta que viuen a la residència o que estan vinculades amb el centre de dia Tres Pins.
INSTITUT MUNICIPAL DE SERVEIS SOCIALS - CSS POBLE-SEC
El grup JOPS (Joves Poble Sec) està conformat per joves adolescents d’entre 12 i 16 anys en situació de vulnerabilitat. La cuina esdevé un espai que garanteix la relació entre ells i amb referents que els ofereixen suport en el seu procés educatiu.
SERVEIS SOCIALS SANT JOAN DE DÉU
Els Centres Residencials d’Inclusió són habitatges compartits on viuen persones en una situació de sense llar no cronificades derivades dels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona. Les membres del grup fan tallers de cuina on preparen receptes saludables i sostenibles participant de tots els processos per tal de recuperar l’autonomia i empoderar-se amb relació als seus hàbits alimentaris.
SERVEI DE REHABILITACIÓ COMUNITÀRIA DEL PARC SANITARI SANT JOAN DE DÉU
Els serveis de salut mental preparen tallers de cuina per promoure la independència i l’autonomia en l’àmbit de l’alimentació d’un grup de persones amb malalties mentals.
ASPERGER - NEW LIFE
Aquest és un projecte amb què un grup de joves adults amb síndrome d’Asperger aprèn a cuinar i a compartir coneixements vitals amb l’objectiu d’assolir una vida plena, digna i independent.
TASTA’M – FUNDACIÓ CAMINS
Aquest és un projecte de formació sociolingüística i ocupacional adreçat a menors migrats sols. L’objectiu és crear ponts cap a l'educació reglada i vetllar per la reincorporació del jovent a l’educació formal, oferir un tastet dels oficis del sector de la restauració per orientar les participants i acompanyar-les en la definició del seu itinerari laboral i crear espais de coneixença.
T’agradaria utilitzar l’espai de la cuina?
Escriu-nos a ccelsortidor@bcn.cat.
Ens encantarà conèixer el teu projecte!