Contingut principal
Al contingut principal

Art i cultura

Art i cultura

El comerç de proximitat també ens permet descobrir noves cultures i viatjar en l’espai i el temps, com és el cas de la nostra visita al Centre d’Art Shiva on la pròpia Shiva ens transporta a l’Orient central.

L’any 1947 un arqueòleg descobria la tomba d’un príncep escita. Els escites eren un poble de pastors nòmades que es van arriba a estendre fins a 6000km al llarg de l’Àsia. En aquella tomba, a més del príncep, hi va haver-hi un altre descobriment, una de les catifes més antigues del món. Coneguda com a Pazyryk, ja que es va trobar en aquesta vall de Sibèria, es creu que va ser confeccionada el segle V a.C.

Catifa Pazyryk, una de les més antigues del món

Shiva ens explica que a l’Iran és costum que quan es casa una filla se li regala tot el que creuen que necessitarà al llarg de la seva nova vida, i li hi fan entrega de catifes i kilims bordats.

Les catifes solen ser de ciutats, són més pesades perquè no s’han de moure però en poblacions nòmades es regalaven kilims, molt més lleugers i fàcils de transportar.

Les catifes estan confeccionades amb teixit de llana o d’altres matèries, i tenen diversos dibuixos i colors,  cobreixen el terra de les habitacions i les escales per a fer caliu, abric i decorar. En canvi un kilim és com una catifa oriental de colors vius i escàs gruix, molt més lleugera, generalment de reduïdes dimensions, que es caracteritza per estar decorada amb motius geomètrics.

RECURS

Ara avancem molt més en el temps. Enrere queden els escites i la seva cultura ancestral i ens plantem davant d’una maquina impressora 3D. En la nostra visita a Boloberry ens expliquen els secrets d’aquesta tecnologia.

Us imagineu que una impressora 3D us prepara avui el dinar? Feu-li un cop d’ull a aquest vídeo sobre la revolució de la impressió 3D.

VÍDEO

Avui ens endinsem en la Casa Piera, on envoltats de pinzells i llenços és impossible que no ens arribi la inspiració. En Joan us vol saludar i donar la benvinguda al seu comerç amb aquest vídeo:

Què sabeu de l’art i la cultura?

Sembla ser que els neandertals se’ns van avançar i van fer pintures rupestres 20.000 anys abans que arribéssim els Homo sapiens a Europa. Des d’aleshores ha evolucionat molt i visitant els comerços del programa podem saber-ne més. Que en sabeu d’art?

 

Repte

Sabeu dibuixar? De vegades pensem que no som capaços de treure l’artista que portem dintre. Fem una prova amb la Caterina Riera?  La Caterina és il·lustradora, li agrada el urbansketching i fer segells de goma. Mira aquest taller online i deixa fluir la inspiració.
 

 

 

Els comerços que obren les seves portes a les escoles són:

 

Casa Piera

Boloberry

Centre Art Shiva