Barcelona passa el relleu a Mataró com a seu del Fòrum de les ciutats amb Consell de la Formació Professional

La ciutat de Barcelona ha passat el relleu de la secretaria del Fòrum de les ciutats amb Consell de la Formació Professional a Mataró en un acte celebrat a Mataró aquest matí. En la trobada també s’ha presentat el conveni que signaran totes les ciutats i que inclou els acords i compromisos següents:

  1. Creació d’un marc de relació i col·laboració, preferent i estable, amb les entitats relacionades amb l’àmbit municipalista i de la formació professional, principalment: associacions municipalistes, consells comarcals, diputacions provincials, Direcció General de la Formació Professional, Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals i altres entitats vinculades amb la formació professional.
  2. Planificació d’actuacions dirigides a la implicació de les entitats municipalistes, en igualtat de condicions amb la resta dels agents que incideixen directament en la formació professional, per tal que es puguin corresponsabilitzar de les decisions que es prenguin de forma global.
  3. Coordinació conjunta per mantenir una presència pública amb una sola veu, en els espais que s’acordin, emetent opinions i en defensa del reconeixement de la tasca desenvolupada en els municipis al voltant de la formació professional.
  4. Presentació com a interlocutors necessaris davant d’altres administracions o entitats relacionades amb el nostre àmbit en els temes vinculats amb la formació professional a escala territorial i com a Fòrum.
  5. Planificació i execució d’actuacions específiques de forma coordinada entre tots els municipis signants d’aquest conveni, en l’àmbit de la formació professional.
  6. Organització de trobades i jornades amb altres agents de fora del nostre territori per contrastar experiències.

 

El Fòrum de les ciutats amb Consell de la Formació Professional de Catalunya aplega un grup de ciutats que representen una part molt important del PIB català, de les empreses de Catalunya, de la població assalariada, dels centres de formació professional, dels alumnes que cursen alguna modalitat de formació professional i d’un elevat tant per cent de l’oferta formativa del país. Actualment formen part del Fòrum 14 ciutats i tres consells comarcals de tota Catalunya:

  • Barcelona (Consell Municipal de la Formació Professional de Barcelona)
  • Bages (Consell Comarcal del Bages)
  • Baix Llobregat (Consell de la Formació Professional del Baix Llobregat)
  • Vallès Oriental (Consell de la Formació Professional i l’Ocupació del Vallès Oriental)
  • Figueres (Comissionat del Talent, la Formació Professional i Universitats a l’Alt Empordà)
  • Girona (Consell Municipal de la Formació Professional i l’Ocupacional de Girona)
  • Granollers (Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Granollers)
  • L’Hospitalet de Llobregat (Comissió Permanent de la Formació Professional de L’Hospitalet de Llobregat)
  • Lleida (Consell Municipal de la Formació Professional de Lleida)
  • Mataró (Consell de la Formació Professional de Mataró)
  • Olot (Pacte per a la Formació Professionalitzadora i l’Ocupació de la Garrotxa)
  • El Prat de Llobregat (Consell de la Formació Professional del Prat de Llobregat)
  • Reus (Consell de la Formació Professional de Reus)
  • Rubí (Consell de la Formació Professional de Rubí)
  • Sabadell (Taula de la Formació Professional de Sabadell)
  • Tarragona (Consell Municipal de la Formació Professional i l’Ocupació de Tarragona)
  • Terrassa (Consell de la Formació Professional de Terrassa

 

Canvis normatius i creixement del Fòrum

Barcelona ha exercit de secretaria del Fòrum de les ciutats amb Consell de la Formació Professional els darrers 4 anys. Quan Barcelona va assumir la secretaria, aquest espai de treball conjunt per compartir i transferir coneixement ja estava molt ben estructurat i organitzat amb grups de treball al voltant de diferents àmbits, com ara l’orientació, la formació dual, les relacions institucionals, la difusió a altres municipis, entre d’altres.

Això no obstant, durant aquests quatre anys s’ha produït el desplegament de la FP i s’han anat desenvolupant els objectius i línies estratègiques de l’Agència de FPCAT, amb la qual el Fòrum ha treballat des de l’àmbit municipal.

També en aquest període han tingut lloc canvis normatius, entre ells la nova Llei orgànica de l’FP. Aquests canvis normatius s’han incorporat al nou conveni, així com els nous consells de l’FP que s’han anat creant darrerament en el territori català.

Sobre aquest aspecte, la regidora de Promoció Econòmica i Treball de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, ha manifestat que el nou conveni que s’ha creat “recull la voluntat de fer créixer un espai de compromís i cooperació per treballar de forma coordinada i facilitar la transferència de coneixement i experiències, així com actuar davant de les instàncies que pertoquin, per defensar els interessos dels municipis vinculats a l’àmbit de l’FP”.

Compartiu aquest contingut