El CEMB i el Consell de la FP demanen garantir l’escolarització immediata dels infants i joves ucraïnesos que s’estableixin a la ciutat

El Consell Educatiu Municipal de Barcelona (CEMB) i el Consell de la Formació Professional han emès un manifest posant l’atenció en la imminent arribada a la ciutat d’infants i joves en edat escolar que estan fugint d’Ucraïna.

En el text, els dos Consells se sumen a la declaració institucional aprovada pel Ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona el passat 25 de febrer on la ciutat condemna la invasió d’Ucraïna per part de la Federació Russa i clama pel diàleg per posar fi a la situació de guerra.

El focus del manifest se situa en els infants i joves refugiats que s’espera que arribin a la ciutat. Segons dades de l’ACNUR, 2,7 milions de persones ja han fugit d’Ucraïna, la meitat dels quals són nens i nenes. Davant d’això, el CEMB i el Consell de la FP demanen que les institucions competents compleixin amb la Convenció dels drets dels Infants de Nacions Unides i que es vetlli per preservar els seus drets i, en especial, el dret a l’educació.

D’aquesta manera el text manifesta que cal garantir “l’escolarització immediata dels infants, adolescents i joves ucraïnesos que s’estableixin a la ciutat”. Aquesta escolarització s’hauria de realitzar procurant “els recursos humans i materials necessaris i l’equilibri entre centres educatius, la proximitat i alhora els vincles amb altres nens i nenes d’origen ucraïnès, i agilitzant les beques de menjador i d’activitats extraescolars”. També s’assenyala que cal valorar “la recuperació de les aules d’acollida per donar resposta a aquesta realitat”.

A més, per a la bona acollida tant d’aquests infants i joves com també d’altres infants refugiats d’orígens diversos que ja viuen a la ciutat, el CEMB i el Consell de la FP demanen que es reforci “el seu acompanyament emocional, educatiu i social perquè tinguin accés a serveis d’atenció psicosocial i a oportunitats de lleure educatiu de tardes i/o caps de setmana i vacances, en endavant”.

Per últim, el manifest també alerta del risc de discriminació i russofòbia tant entre infants als centres educatius com arreu de la ciutat cap a les persones d’origen rus. Per evitar-ho es demana que “aquesta terrible situació de violació de drets humans a Europa ha de poder ser treballada des dels centres educatius per a comprendre la complexitat del món i de la convivència sempre des de la ferma defensa dels drets humans i la promoció de la cultura de la pau i la no violència”.

Llegeix el manifest complet

Compartiu aquest contingut