El CFPB presenta el seu Pla de treball 2024-2025

El Consell Municipal de la Formació Professional de Barcelona (CFPB) va aprovar, en el marc del Plenari ordinari celebrat aquest 2 de desembre, el nou Pla de treball 2024-2025, que dona continuïtat al Pla 2021-2023, i s’adapta a la nova realitat normativa i institucional del Sistema FPCat.

El Pla, que consta de 14 línies de treball, tant internes com externes, i més d’una trentena d’actuacions, té per missió vetllar per la participació del conjunt de l’ecosistema de la formació professional de Barcelona en la millora constant de les polítiques públiques de l’FP. D’entre les línies d’actuació noves destaquen la millora de la comunicació i la projecció del CFPB a través de nous suports comunicatius, la promoció de l’ús del català en els estudis d’FP inicials, la disposició d’una anàlisi acurada de prospectiva i prospecció de la ciutat adaptada a les necessitats del mercat de treball actuals i futures, i la inclusió d’elements d’equitat i d’inclusió en la planificació.

Per altra banda, també es va presentar l’informe d’inici de curs dels ensenyaments postobligatoris a Barcelona del curs 2024-2025, en el qual es van incloure dades dels estudis d’FP i Batxillerat del Consorci d’Educació de Barcelona, així com dades de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats (EM2O), ja que, amb la nova Llei orgànica 3/2022 d’FP, aquestes escoles han estat reconegudes com a part del sistema d’FP.

De les dades, es destaca una petita disminució en la matriculació d’FP respecte del curs anterior. Aquesta situació s’atribueix a una reducció de l’oferta del sector privat i a una baixada de ràtios, de 33 alumnes a 31, en els centres públics. Per altra banda, es va ressaltar que, de mitjana, un 13% de l’alumnat assignat no formalitza la matrícula, cosa que fa que quedin places vacants en alguns sectors concrets. A més, es van facilitar les dades de repetició en els diferents cicles formatius i es va explicar l’impacte que hi té en l’oferta.  Pel que fa a l’anàlisi de la cohort de l’alumnat, les dades mostren que la taxa d’idoneïtat va millorant any a any, així com el fet que cada vegada hi ha més alumnes idonis als CFGM.

Pel que fa a l’EM2O, es va destacar que el 70% de l’alumnat que passa pel centre retorna al sistema educatiu, i que, amb diferència, l’oferta d’FP és la més habitual per a aquest retorn. Per això es va demanar obrir un camí d’accés als instituts públics d’FP per a tots els joves que provenen de centres de noves oportunitats, ja que les normes actuals de matriculació en centres públics estableixen criteris que dificulten aquest pas, i fan que la major part de l’alumnat de l’E2O s’hagi de matricular en centres privats, amb el sobrecost que això suposa.

 

Reconeixement a Gemma Verdés i Jose Luis Duran

El Plenari es va aprofitar per fer un reconeixement a Gemma Verdés, la nova responsable d’Alumnat del Departament d’Educació i FP, i José Luis Duran, el nou president de l’Agència FPCat. Verdés ha estat durant cinc anys la directora de l’Àrea de Postobligatòria i Règim Especial del Consorci d’Educació de Barcelona, mentre que Duran ha exercit en els darrers vuit anys com a director de l’Institut Escola del Treball, l’Institut públic d’FP més gran de l’Estat.

Compartiu aquest contingut