Em plau presentar-vos el número 20 de la revista Barcelona Societat, amb el qual l’Ajuntament de Barcelona reprèn una publicació de referència per a la divulgació d’estudis relacionats directament amb la ciutat de Barcelona. Barcelona Societat va néixer l’any 1993 amb la voluntat de ser un instrument de divulgació i difusió de la recerca social que es realitza a la ciutat amb l’objectiu de millorar les polítiques socials i la vida dels seus habitants.
Partim del convenciment que el desenvolupament de polítiques públiques en una societat cada dia més complexa, en la qual es donen fenòmens interdependents i apareixen noves realitats, exigeix un bon coneixement de la realitat social. Barcelona Societat vol ser una eina que doni a conèixer la tasca que realitzen persones expertes i professionals que des de l’àmbit acadèmic o des de la gestió pública, des del nivell polític o tècnic, des del sector públic, privat o associatiu intervenen en la creació de coneixement al voltant de la realitat social de la ciutat.
Després d’una aturada de prop de cinc anys, obrim una nova etapa amb un número dedicat al sensellarisme i a l’exclusió habitacional, una expressió de la pobresa que està esdevenint cada cop més rellevant a les grans ciutats occidentals. Al mateix temps que creixen els recursos destinats per les administracions municipals i per entitats socials a atendre les persones sense llar, augmenta el nombre de gent que queda exclosa del mercat de l’habitatge de manera permanent.
A Barcelona, els recomptes ciutadans i les dades del Servei d’Inserció Social de l’Ajuntament indiquen un creixement del nombre de persones que dormen al carrer. Si en el primer recompte exhaustiu realitzat l’11 de març del 2008 es van comptabilitzar 658 persones que pernoctaven a l’espai públic, en el recompte del 18 de maig del 2016, ja passaven la nit al ras 941. Això suposa un increment del 37% en vuit anys. En el mateix període, el nombre de persones que dormien en recursos residencials especialitzats d’entitats socials i de l’administració municipal ha crescut un 60%; de les 1.190 allotjades l’11 de març del 2008 a les 1.907 del 18 de maig del 2016.
L’increment evident de la pressió sobre el sistema d’atenció a les persones sense llar ens obliga a tenir una mirada complexa i rigorosa sobre el fenomen de l’exclusió habitacional severa que permeti trencar estereotips i proposar noves metodologies d’intervenció social dirigides a recuperar l’estabilitat habitacional, econòmica i emocional de les persones que passen pel dur episodi de vida que suposa quedar-se sense habitatge o haver de dormir al carrer.
L’Ajuntament de Barcelona i totes les entitats socials que formen part de la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar han reafirmat el seu compromís amb les persones més durament colpejades per l’empobriment amb l’elaboració i la presentació del Pla de lluita contra el sensellarisme. Un full de ruta per aprofundir i accelerar la transformació de les polítiques d’atenció a les persones sense sostre i per impulsar el disseny d’actuacions que pivotin sobre l’accés a l’habitatge i l’estabilitat emocional i econòmica de qui ho ha perdut tot i ha de reconstruir la seva llar.
Laia Ortiz
Tinenta d’alcalde de Drets Socials
Ajuntament de Barcelona