- Inici
- / Mans al Verd
- Inici
- / Mans al Verd
Mans al Verd
El programa “Mans al verd” recull i impulsa les iniciatives per implicar la ciutadania, les entitats i les empreses de Barcelona en la promoció i la conservació de la biodiversitat i els espais verds de la ciutat.
S’emmarca en el Pla Natura (2021-2030), el nou full de ruta de l’Ajuntament de Barcelona per planificar i gestionar el verd de la ciutat els propers anys. En aquesta planificació, la ciutadania hi té un paper molt actiu.
El verd ens aporta benestar, salut i tranquil·litat, millora les condicions ambientals, redueix la contaminació i ens ajuda a lluitar contra el canvi climàtic. Per això, posem “mans al verd” entre tots i totes.
El Pla Natura 2021-2030
El Pla Natura 2021-2030 és el full de ruta que ha de guiar les polítiques del verd a la ciutat durant la propera dècada. Es divideix en tres eixos estratègics:
Aconseguir més verd i biodiversitat.
Conservació i la millora del verd i la biodiversitat.
Treballar el verd de la ciutat amb i per a la ciutadania.
FruÏt del tercer eix del pla, Barcelona aposta per acollir i facilitar les iniciatives ciutadanes i per oferir propostes concretes perquè veïns i veïnes, organitzacions, entitats i empreses puguin tenir un paper actiu en la promoció i conservació de la biodiversitat urbana i implicar-s’hi de manera activa.
Com ho fem?
“Mans al verd” recull, ordena i impulsa iniciatives de la ciutadania en la cura del verd i de la biodiversitat i ofereix propostes concretes perquè tots els agents de la ciutat hi puguin tenir un paper actiu, a través de diferents accions.
Cessió d'espais municipals a les entitats i a la ciutadania.
Cogestió d’espais públics
Impuls dels espais verds de propietat privada
Foment del treball en xarxa entre els diversos agents del territori
Participació en activitats i projectes per a la cura del verd i la biodiversitat de la ciutat
Formació en jardineria, biodiversitat i agroecologia
Què volem aconseguir
El programa “Mans al verd” aposta per un model de gestió col·laborativa de la infraestructura verda de la ciutat, fent possible que
la ciutadania es corresponsabilitzi en la promoció i cura dels espais verds i la biodiversitat
Els objectius del programa són:
- Potenciar la participació de la ciutadania en la cura del verd ubicat a espais públics o privats.
- Facilitar, endreçar i regular les diverses iniciatives d’implicació en el verd ja existents.
- Oferir respostes flexibles a oportunitats i necessitats del territori.
- Potenciar un ús més eficient dels recursos.
- Fomentar la participació i la transformació social.
- Reforçar la cohesió social i els projectes comunitaris.
- Promoure pràctiques agroecològiques i fomentar la biodiversitat de flora i de fauna.
Projectes en marxa i recursos disponibles
Xarxa d’horts urbans
La xarxa d'Horts Urbans de Barcelona és un programa destinat a les persones més grans de 65 anys de la ciutat, amb l'objectiu d'incorporar-los a activitats de millora ambiental a través del conreu d'hortalisses, seguint els principis de l'agricultura ecològica.
Voleu conrear un hort urbà? En aquest apartat web trobareu les condicions necessàries per a poder formalitzar la vostra inscripció, i el procediment dels sortejos:

Horts, jardins i espais de biodiversitat comunitaris
Cedim solars municipals en desús de la ciutat de Barcelona a les entitats, les associacions i les fundacions sense ànim de lucre perquè hi gestionin un hort, un jardí o un espai de biodiversitat (antic Pla BUITS).
Consulteu els espais de Mans al verd, els horts i altres projectes comunitaris de la ciutat de Barcelona.

Cuida l’escocell
Aquest programa acompanya els veïns i les veïnes en els passos fonamentals per plantar en els escocells i per mantenir-los, perquè puguin lluir en benefici de tota la ciutat.
Voleu cuidar un escocell? En aquest apartat web hi trobareu tota la informació necessària sobre el procediment a seguir.

Centre de formació del Laberint d’Horta
Oferim formació en jardineria, agricultura i biodiversitat per ampliar i consolidar els coneixements de la ciutadania i dels professionals en la cura del verd. També oferim recursos en línia.

Estratègia d'agricultura urbana
Volem augmentar i millorar la superfície agrícola amb un model agroecològic que potenciï la biodiversitat i incideixi sobre el model agroalimentari i de consum.
Per això, promovem la creació d’horts i jardins als balcons i terrasses particulars i oferim recursos a la ciutadania per fer-ho. També fomentem l'estratègia d'agricultura urbana de la ciutat de Barcelona amb diferents iniciatives com la recollida de taronges amargues dels arbres de la ciutat.
Voleu conrear el vostre propi hort a casa? En aquest apartat web hi trobareu els recursos necessaris.
La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen places, parcs i carrers de la ciutat. El districte amb més fruiters de taronja amarga és Sant Andreu, amb un 35% del total de la ciutat, i aquí és on es va iniciar el projecte el 2021.
L’objectiu és que les taronges amargues de la ciutat deixin de ser residus per donar-los una segona vida: les recollim amb les entitats i el veïnat, i les convertim en melmelada de taronja amarga, batejada a Sant Andreu com La Marga.
Actualment hi participen cinc districtes: Sant Andreu, Sant Martí, Gràcia, Ciutat Vella i les Corts.

Propers projectes
- Creació d’una xarxa de voluntaris per als parcs.
- Cura i accés públic als espais verds privats.
Us informem que...
...publicarem totes les novetats, les convocatòries i els projectes que posem en marxa a Mans al Verd en aquest mateix espai web, perquè estigueu informats en tot moment sobre aquest programa comunitari que creix cada dia.
Contacte
Teniu algun projecte de gestió comunitària dels espais verds? Teniu alguna proposta per contribuir a la cura del verd i de la biodiversitat de Barcelona?
Poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del formulari.