Espècies invasores i problemàtiques
Plantes exòtiques invasores
A Barcelona algunes plantes exòtiques tenen un comportament invasor i desplacen la flora autòctona, i això causa una degradació dels hàbitats naturals de la ciutat.
Què són?
Són les que viuen fora de la seva àrea natural, amb facilitat de dispersió i reproducció en hàbitats que els són forans.
Habitualment aquestes espècies que s’introdueixen en aquests ecosistemes o hàbitats naturals o seminaturals són una amenaça per a la diversitat biològica, ja sigui pel seu comportament invasor o pel risc de contaminació genètica.
Quins perills tenen?
La jardineria és una de les principals formes d’introducció de plantes invasores en el medi natural. Això pot suposar un perill per a l’entorn.
Els tècnics i gestors dels parcs i jardins, i el sector de la jardineria en general, tenen la responsabilitat d’evitar la propagació d’aquestes espècies cap al medi natural. En el cas de Barcelona, cap al Parc Natural de la Serra de Collserola o cap als rius Besòs i Llobregat.
Quines accions impulsem?
Per gestionar aquest problema de les plantes invasores, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa dues grans línies de treball:
Identificació i prevenció
Identificar les espècies vegetals invasores i proposar l’ús d’espècies alternatives que no presentin aquest risc. S’estudien les plantes invasores i es proposen alternatives.
Gestió i erradicació
Gestionar i, si és possible, erradicar les espècies invasores que ja es troben presents als parcs, jardins i altres espais verds de la ciutat.
Canvi climàtic i espècies vegetals
El canvi climàtic comporta que en el futur necessitem fer ús d’espècies vegetals que s’adaptin millor a les noves condicions climàtiques.
Aquesta adaptabilitat és, però, un dels trets que defineixen precisament les plantes invasores. Per aquest motiu, és essencial avaluar prèviament el potencial d’invasió de les noves espècies per evitar que puguin convertir-se en invasores.
Fauna problemàtica
En el camp de la fauna, alguns animals requereixen una gestió específica per al control de poblacions. Aquest és el cas dels coloms o dels senglars.
La Direcció de Serveis de Drets dels Animals és l’ens encarregat de gestionar aquestes espècies amb sobrepoblació a la ciutat de Barcelona.