Atles de biodiversitat
És una eina que permet conèixer la gran riquesa natural de la ciutat.
Mitjançant un mapa interactiu, que divideix Barcelona en els 73 barris, podem conèixer les diverses espècies d’arbres, plantes, ocells, papallones i altres animals que hi viuen. Hi trobareu cada espècie amb el seu nom científic i comú, una petita descripció i, en molts casos, fotografies.
Aquest atles permet explorar la natura urbana d’una manera fàcil i interactiva. Així podeu veure quines espècies viuen al vostre barri i conèixer-les millor.
Descobriu la biodiversitat de Barcelona i ajudeu-nos a protegir-la i valorar-la.
Què inclou l’Atles de biodiversitat de Barcelona?
Arbres
S’hi recullen més de 200.000 arbres de més de 400 espècies que es troben als carrers i parcs de la ciutat. Es poden seleccionar un a un i també s’hi inclouen els arbres catalogats com a arbres d’interès local.
Plantes
Més de 1.400 espècies vegetals que es poden trobar als parcs, jardins, places i parcel·les verdes municipals. Dins d’aquest catàleg trobareu arbustos, plantes enfiladisses, entapissats i algunes herbàcies (excepte les gespes i les plantes de temporada).
Comunitats vegetals
Grup de plantes que es troben en un mateix espai amb condicions específiques, organitzades de manera precisa en el temps. Algunes d’aquestes comunitats vegetals són conegudes com a hàbitats CORINE*.
Basses naturalitzades
Estany o llac petit que es manté de manera natural a partir de la flora i la fauna per mantenir la qualitat de l’aigua, en lloc de fer ús de productes químics, com el clor. S’hi troben diferents espècies de plantes i animals.
Herbassars
Extensions de terreny cobertes per herbes i altres plantes herbàcies. Els trobem en alguns espais verds de la ciutat. Formen un hàbitat per a pol·linitzadors, fauna auxiliar,* rèptils i ocells. A diferència dels prats, que disposen de sega i reg moderat, els herbassars es mantenen amb un règim de desbrossaments de baixa intensitat i sense reg.
Prats
Els prats urbans també es troben als espais verds de la ciutat, on veurem créixer flors silvestres. Estan formats per diferents espècies i creen un hàbitat ideal per a pol·linitzadors, fauna auxiliar*, rèptils i ocells.
Jardineres
Hi ha més de 270 espècies vegetals plantades en jardineres de la ciutat de Barcelona, la gran majoria són arbres de petit volum, arbustos, vivaces i algunes plantes anuals.
Herbes en escocells
Són plantes que creixen al voltant de la base dels arbres plantats al carrer. S’hi recullen 65 espècies de plantes espontànies amb flors ornamentals que formen microhàbitats d’interès per a pol·linitzadors, fauna auxiliar* i ocells.
Ocells
A banda de trobar les diferents espècies d’ocells que hi ha a Barcelona, hi podreu veure els ocells que nidifiquen per zones, gràcies a un estudi que els classifica segons quadrícules UTM (Universal Transverse Mercator)*.
Papallones
S’han detectat més de 45 espècies a partir d’un inventari elaborat en diversos parcs. Les dades es recopilen anualment des de l’any 2015 gràcies a un projecte de ciència ciutadana.
Altres vertebrats
Més de 30 espècies de mamífers, amfibis i rèptils que es troben habitualment als espais verds.
Peixos marins
Més de 100 espècies de peixos que habiten al nostre litoral. Al buscador hi ha registrades totes les platges de la ciutat on podreu consultar les espècies observades.
Crustacis
Gràcies a projectes de ciència ciutadana, s’han observat 89 espècies de crustacis a les platges de Barcelona.
Mol·luscs
Gràcies a projectes de ciència ciutadana, s’han observat 250 espècies de mol·luscs a les platges de Barcelona.
*Fauna auxiliar: és el conjunt d’animals beneficiosos, com insectes, aranyes i ocells, que ajuden a controlar les plagues als cultius i jardins. Aquests animals es mengen o parasiten els insectes nocius que poden danyar les plantes, contribuint així a mantenir l’equilibri ecològic i reduint la necessitat d’usar pesticides químics.
*CORINE: el projecte CORINE Biotopes classifica jeràrquicament els hàbitats (naturals, seminaturals i artificials) de tota la Unió Europea. Aquest sistema s’ha adaptat a Catalunya i ha donat lloc a la llista dels hàbitats del territori català.
*Quadrícules UTM (Universal Transverse Mercator): són una manera d’organitzar i referenciar ubicacions a la Terra utilitzant un sistema de coordenades cartesianes, on es divideix el món en zones i quadrícules per facilitar la localització precisa de punts geogràfics.
Grau de la cobertura vegetal
Es tracta de l’índex de vegetació de diferència normalitzada o NDVI, segons les sigles en anglès, i serveix per veure la quantitat, la qualitat i el desenvolupament de la vegetació. Genera una imatge que mostra la cobertura vegetal de la ciutat vista des del cel.
Descobriu la biodiversitat de Barcelona i ajudeu-nos a protegir-la i valorar-la.