Conservació de la fauna silvestre protegida de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona treballa per conservar i fomentar la biodiversitat urbana i reduir els impactes sobre la fauna silvestre protegida derivats dels projectes de construcció, manteniment i activitats a l’espai públic.
A Barcelona hi ha una gran varietat d’aus que nidifiquen tant als arbres i arbustos dels parcs com als edificis de la ciutat. Són espècies com els falciots, els ballesters, les orenetes, els xoriguers, els falcons, les gralles o els pardals, que utilitzen les infraestructures urbanes com a substituts artificials dels penya-segats naturals. Moltes d’aquestes aus estan protegides per la legislació vigent.
La ciutat acull també altres grups de fauna protegida, com els esquirols, els eriçons i totes les espècies de ratpenats, o alguns amfibis (tòtils, reinetes i granotes verdes) i rèptils (serps, sargantanes i dragons). Aquestes espècies també tenen protecció legal, d’acord amb el Decret legislatiu 2/2008 sobre la llei de protecció dels animals, Decret 172/2022, del Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida, la Llei 42/2007 del patrimoni natural i de la biodiversitat i l’article 334 del Codi penal.
Aquests documents legals estableixen que causar danys o molèsties a aquestes espècies, així com la destrucció dels seus llocs de cria o refugi, pot constituir un delicte penal o una sanció administrativa.
Procediment per a la conservació de la fauna silvestre protegida a la ciutat de Barcelona
Davant de qualsevol actuació a l’espai públic cal verificar la possible presència d’espècies de fauna protegida per si poden veure’s afectades.
En el cas dels ocells, això inclou la revisió dels nius i els llocs de nidificació, que també estan protegits fora de l’època de reproducció, encara que no estiguin ocupats.
Per això es disposa d’un procediment per a la conservació de la fauna protegida
Per saber-ne més
El llibre Arquitectura i fauna urbana de l’Ajuntament de Barcelona proporciona als professionals de la construcció, promotors, comunitats de propietaris, administradors de finques i altres interessats solucions tècniques per conservar la biodiversitat associada als edificis.
L’aplicació d’aquestes mesures no substitueix en cap cas l’obligació d’obtenir els permisos requerits conforme a la normativa vigent.
Contacte
Si teniu algun dubte o necessiteu aclariments, podeu contactar amb la Generalitat de Catalunya.
En col·laboració amb: