Barcelona Espigola
3.300 tarongers
A la ciutat de Barcelona hi ha:
1,5% dels arbres
de la ciutat són tarongers
#BarcelonaEspigola és un projecte per donar una segona vida a les taronges amargues i convertir-les en melmelada. L’Ajuntament de Barcelona, després de l’èxit de la prova pilot iniciada el 2021 al districte de Sant Andreu, on es troben el 35% del total de tarongers de la ciutat, es va plantejar ampliar la iniciativa a altres districtes.
Aquesta iniciativa la gestiona Parcs i Jardins juntament amb els districtes, amb la coordinació de la Fundació Espigoladors, i contribueix a una ciutat més saludable i sostenible tot potenciant el reaprofitament alimentari.
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) vetlla per la qualitat de les taronges en cru i de la melmelada i assegura un producte final de primera qualitat amb #BarcelonaEspigola.
Campanya 2024
Els dies 2, 3, 4 i 5 de febrer, per tercer any consecutiu, es van espigolar els carrers de sis districtes de la ciutat amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments. L’acció es va portar a terme als districtes de Gràcia, les Corts, Sant Martí, Ciutat Vella i Sant Andreu, i enguany s’hi va incorporar l’Eixample. Més de sis-cents voluntaris i voluntàries d’entitats i veïns i veïnes dels districtes van participar en les espigolades.
El projecte també va incloure accions de comunicació i sensibilització més enllà de les espigolades. Es van impartint tallers destinats tant a les entitats que hi participen com a centres educatius o altres col·lectius de cadascun dels sis districtes. En total, setze entitats es van implicar en aquestes activitats amb la participació de més de quatre-centes persones. Els tallers van permetre debatre sobre la problemàtica del malbaratament alimentari i s’hi van compartir iniciatives d’aprofitament, bones pràctiques de consum i reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.
Les taronges recollides es van processar i transformar en melmelada de taronja amarga en un obrador social. Aquesta melmelada artesana batejada amb el nom de La Marga lluita per l’aprofitament alimentari i fomenta un model d’economia circular. Es van elaborar 12.400 unitats de melmelada, que es van distribuir a entitats veïnals i col·lectius que atenen persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o altres situacions d’exclusió o vulnerabilitat social.