Barcelona Espigola
3.300 tarongers
A la ciutat de Barcelona hi ha:
1,5% dels arbres
de la ciutat són tarongers
#BarcelonaEspigola és un projecte per donar una segona vida a les taronges amargues i convertir-les en melmelada. L’Ajuntament de Barcelona, després de l’èxit de la prova pilot iniciada el 2021 al districte de Sant Andreu, on es troben el 35% del total de tarongers de la ciutat, es va plantejar ampliar la iniciativa a altres districtes.
Aquesta iniciativa la gestiona Parcs i Jardins juntament amb els districtes, amb la coordinació de la Fundació Espigoladors, i contribueix a una ciutat més saludable i sostenible tot potenciant el reaprofitament alimentari.
Campanya 2025
Del 6 a l’11 de febrer torna #BarcelonaEspigola per donar una segona vida a les taronges amargues de la ciutat. Parcs i Jardins de Barcelona impulsa aquesta iniciativa, inclosa en el programa Mans al Verd, amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments a través d’iniciatives d’economia circular i verda que fomentin la participació ciutadana per contribuir a una ciutat més sana, justa i sostenible.
Aquesta cinquena edició consecutiva es durà a terme als districtes de Ciutat Vella, les Corts, l’Eixample, Gràcia, Sant Martí, Sant Andreu i, per primer any, Horta-Guinardó. Voluntaris i voluntàries d’entitats i veïns i veïnes dels districtes participaran en les espigolades respectives.
Les taronges collides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades en melmelada a l’obrador Es im-perfect®, un projecte d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. La melmelada, batejada amb el nom de La Marga, serà distribuïda per entitats socials de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.
El projecte també inclou accions de comunicació i sensibilització més enllà de les espigolades, de manera que es duran a terme una sèrie de tallers en centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb infants, joves i la ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions sobre el dret a una alimentació saludable i sostenible.
En l’edició del 2024 hi van participar més de 600 persones voluntàries i es van recuperar i transformar un total de 5.375 quilos de taronja amarga. El resultat van ser 12.400 unitats de melmelada, que es van distribuir entre diferents entitats socials de la ciutat.