• Inici
  • / Sembra Natura: cultivem la ciutat

Sembra Natura: cultivem la ciutat

Recursos per a fer horts urbans a casa i a la ciutat

Barcelona vol augmentar i millorar la superfície agrícola amb un model agroecològic que potenciï la biodiversitat i incideixi sobre el model agroalimentari i de consum.

La producció d’aliments és responsable d’entre el 21% i el 37% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle i només entre el 10% i el 15% dels aliments que es consumeixen a la ciutat són produïts localment. Per això, és important avançar cap a una ciutat més ben integrada en el territori i que potenciï el valor agroecològic del seu entorn, amb menys dependència exterior dels aliments i amb una població conscient de la importància del seu model d’alimentació.

La Declaració d’Emergència Climàtica aprovada el gener del 2020 estableix la necessitat de promoure l’agricultura urbana i periurbana i ho fa a través de l’Estratègia d’agricultura urbana (EAU), un instrument que té per objectiu: incrementar la superfície cultivada de la ciutat; assolir un model agrícola ecològic que potenciï la biodiversitat, i maximitzar els beneficis socials, terapèutics i emocionals de l’agricultura urbana, impulsant la implicació ciutadana.

Alhora, el 2021 Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible una fita clau per posar en valor la importància d’una alimentació sostenible, justa i sana i per desplegar polítiques i projectes alimentaris que ajudin a assolir aquests objectius.

Càpsules d’hort urbà

Una bona manera de fomentar l’agricultura urbana és facilitar recursos per tal que la ciutadania pugui crear el seu hort a casa o cultivar els horts comunitaris que hi ha a la ciutat.

Per on comencem? - Espai, sol, aigua, substrat i calendari: elements bàsics per iniciar-se en l’hort urbà.

Llavors i planter: com cultivem? - Com es pot obtenir llavors i fer-se el propi planter per cultivar l’hort.

Com plantem a terra? - Estratègies per aconseguir un bon rendiment de l’hort a terra.

Com alimentem l’hort? - Claus per fer compostatge a casa o a l’hort, i obtenir el propi adob orgànic.

Com planifiquem per collir tot l’any? - Tasques per fer sembra i plantació a cada estació de l’any.

Com podem tenir un hort sa de manera natural? - Preguntes clau per identificar les malures de l’hort i tractaments naturals per combatre-les.

Parlem dels Horts: Converses amb un expert per resoldre els nostres dubtes

Converses de la mà de l'expert Arnau Montserrat per facilitar recursos i eines per crear un hort a casa o cultivar els horts comunitaris que hi ha a la ciutat de Barcelona.

PARLEM sobre el valor de la temporalitat: models de producció i distribució alimentària, planificació d'un hort urbà i estratègies.

PARLEM Sobre la importància de l'abonament de la terra i les alternatives que redueixen l'impacte dels actuals models.

PARLEM sobre la biodiversitat agrícola i la preservació del patrimoni agroecològic.

PARLEM d'entendre l’hort urbà com una illa de biodiversitat, l’equilibri de la qual contribueix a la salut de l’hort.

Per aprofundir encara més

Tens algun dubte? Necessites més aclariments o aprofundir en alguna qüestió? T’interessa algun altre tema que no has trobat a les càpsules?

Fes-nos arribar les consultes omplint aquest formulari i mirarem de donar-hi resposta a través de sessions formatives temàtiques. Consulta el calendari de sessions en línia.

Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura
Sembra-natura