Conservació de flora i fauna
Des de la serra de Collserola fins als marges dels rius i el mar, aquesta ciutat ofereix una gran diversitat d'hàbitats per a la flora i la fauna.
Els parcs com el de Montjuïc, els Tres Turons o el parc de la Ciutadella actuen com a refugi per a la vida silvestre enmig de l'entorn urbà i s’hi pot trobar una gran varietat d'espècies vegetals i animals.
L'Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, treballa per protegir aquest patrimoni natural mitjançant programes de conservació d’espècies i hàbitats, la creació de nous hàbitats d’interès i l’aplicació d’una jardineria respectuosa amb la flora i la fauna silvestre de la ciutat.
És important preservar aquests espais verds en favor de la conservació de la comunitat natural i el futur de la biodiversitat a Barcelona.
Projectes de conservació i seguiment de la flora
Projecte de seguiment de les poblacions d’orquídies urbanes.
Seguiment i control de plantes amb comportament invasor.
Rehabilitació i disseny de nous parcs i jardins per crear hàbitats d’interès de flora i fauna.
Nova gestió de zones d’interès natural (ZIN) a les àrees forestals (Montjuïc, Tres Turons, Collserola, Rec Comtal i Besòs).
La flora a Barcelona en xifres
Espècies presents a la trama urbana
455
D'arbrat ornamental
1.197
De flora ornamental de parcs i jardins
+200
Herbes urbanes
113
Líquens
9
Orquídies
Projectes de conservació i seguiment de fauna
Seguiment de les poblacions d’amfibis dels estanys, llacs i basses naturalitzades de la ciutat, i suport a les poblacions amb una gestió adequada d’aquests ecosistemes aquàtics urbans. Aquest projecte és compartit amb BCASA (que gestiona les fonts ornamentals, incloses les basses naturalitzades) i Galanthus Natura.
Projecte de reintroducció de l’eriçó comú a la muntanya de Montjuïc
Seguiment anual de les poblacions d’aus autòctones i assilvestrades de la ciutat i càlcul d’indicadors d’evolució de les seves tendències poblacionals. Hi col·labora l’Institut Català d’Ornitologia.
Projecte per a la conservació de les aus que nidifiquen en edificis. S’hi integren mesures per compatibilitzar les obres de rehabilitació amb la presència d’aquestes espècies i es promou la integració de nius en edificis d’obra nova.
Seguiment i suport a la població de falcó pelegrí de la ciutat de Barcelona. Hi col·labora Galanthus Natura.
Participació en el Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) mitjançant dos itineraris, un a Montjuïc i l’altre al Turó del Carmel. Creació de l’observatori ciutadà de papallones urbanes a la ciutat de Barcelona (uBMS-CREAF). Comptatges de papallones amb ciència ciutadana als parcs i jardins de la ciutat de Barcelona.
Estudi dels odonats (libèl·lules i espiadimonis) dels parcs i jardins de Barcelona.
Projectes de naturalització per crear refugis de biodiversitat, hàbitats interessants per al refugi, l’alimentació i la nidificació d’animals que formen part de la biodiversitat urbana.
La fauna a Barcelona en xifres
Espècies detectades a la trama urbana
19
Mamífers
11 espècies protegides
9 ratpenats i 10 d'altres mamífers
83
Ocells que fan niu
52 espècies protegides
169
Ocells observats
120 espècies protegides
3
Amfibis
2 espècies protegides
10
Rèptils
10 espècies protegides
49
Papallones diürnes
16
Libèl·lules
73
Llimacs de mar
Altres espècies
48 aranyes
61 escarabats
27 mosques
32 cargols
23 abelles, vespes, formigues
9 saltamartins