Gestió integrada de plagues i malures
A Barcelona, ens preocupem per mantenir i protegir els nostres espais verds, assegurant-nos que la vegetació sigui saludable i estigui lliure de plagues i malalties que la puguin debilitar i posar en risc. Volem garantir, doncs, un entorn verd i segur per a tothom.
Compromís amb la salut i el medi ambient
La nostra gestió integrada de plagues i malures en la jardineria urbana prioritza pràctiques i productes que minimitzen els riscos per a la salut i el medi ambient.
A Barcelona hem erradicat l’ús de glifosat i altres herbicides químics als espais verds i les vies públiques, i optem per alternatives menys perjudicials. En general, només utilitzem mètodes químics com a última opció.
Gestió sostenible de l’arbrat viari
Per reduir l’ús de productes químics en el manteniment dels arbres de la ciutat, hem desenvolupat un programa de gestió que planifica estratègies diverses per prevenir i controlar plagues i malures.
Quan cal actuar, es prioritzen els tractaments amb menor impacte ambiental, sempre amb la intenció de preservar la salut de les persones.
Classificació de plagues i malures
La classificació de les plagues i malalties del verd a Barcelona es fa en tres grups, segons el grau d’afectació que provoquen:
Prevenció de plagues i malures: la selecció d’espècies
La prevenció de plagues comença amb la selecció de plantes adequades al clima i a l’entorn urbà de Barcelona.
Quines plantes triem?
Plantes amb bona adaptació al medi urbà
Triem plantes que s’adaptin bé a les condicions climàtiques i ambientals de Barcelona i que encaixin en el tipus de carrer on es plantaran, tenint en compte l’amplada de les voreres, la presència de balconades i la calçada. També es dona prioritat a les espècies que no tenen plagues associades conegudes.
Evitem problemes
No plantem espècies que causin al·lèrgies o que siguin invasores. També busquem plantes que aportin color amb les seves floracions.
Diversitat i sostenibilitat
Fa més de deu anys que substituïm les espècies que no s’adapten bé o que són massa comunes i n’introduïm de noves per garantir que cap espècie superi el 15% del total a la ciutat. Això ajuda a fomentar la biodiversitat i mantenir els nostres espais verds saludables i variats.
Criteris per al control integrat de plagues i malures
Per gestionar el control de plagues i malures als espais verds es té en compte la molèstia que pot generar a l’entorn, la ubicació de l’arbre o l’afectació estructural.
Aquests criteris ajuden a mantenir els arbres de la ciutat sans i protegits, minimitzant les molèsties per a la ciutadania i les activitats del dia a dia.
Tractaments fitosanitaris
En els últims anys, els tractaments fitosanitaris han evolucionat per tal de reduir l’ús de productes químics i adoptar mètodes alternatius que preservin la biodiversitat.
Es prioritzen sempre aquells tractaments específics que redueixen els riscos per a la salut i el medi ambient. Els sis principals mètodes de tractament són:
Aquest enfocament equilibrat assegura tractaments efectius, sostenibles i segurs per a tothom.