Al 2022, noves accions del projecte Comerç Verd per impulsar la sostenibilitat dels mercats

A finals de 2021, la iniciativa ja tenia 614 establiments adherits, el 52% dels llocs on trobar aquests productes.

..
20/01/2022 - 12:41 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

Comerç Verd ha estat una de les principals iniciatives de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Té l’objectiu de fer valdre els productes ecològics, de proximitat i directes de petits productors, de pagès i de llotja que ofereixen els establiments dels mercats municipals de la ciutat. Desenvolupat conjuntament per l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), el Comissionat d’Economia Social i Solidària i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona i la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM), suposa un salt quantitatiu en l’oferta d’aliments locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja que es consumeixen a Barcelona.

És essencial que la ciutadania pugui accedir amb facilitat a productes saludables, ecològics i de proximitat i que la seva distribució arribi a tots els districtes i barris, per tal de poder fer un primer pas cap a la transformació del sistema alimentari. Per això, el paper dels mercats municipals és fonamental, com a promotors d’alimentació saludable i com a referents per a la resta de comerços dels barris on estan ubicats.

El mes de juny de l’any passat es va posar en marxa una prova pilot del projecte a sis mercats de la ciutat. El projecte va començar per destacar el valor dels productes de proximitat, aquells produïts a través de mètodes respectuosos amb el seu entorn, per tant, ecològics, i aquells provinents directament de petits productors, de pagès o de llotja, que es comercialitzen ja als mercats.

La iniciativa es va anar expandint, i a finals d’any ja hi havia un total de 614 establiments alimentaris de la ciutat on es podia trobar productes com fruita, verdura, llegums, aviram i ous, carn, cansalada i altres carns de xarcuteria i formatges amb una correcta senyalització del producte. Prop del 52% dels establiments on podem aconseguir aquests productes formen ja part del projecte, i d’altres s’hi van sumant. Això demostra una gran iniciativa per part dels comerços de la ciutat per avançar cap a una alimentació més sostenible, pròxima i que genera una economia justa.

A partir de la segona meitat del mes de setembre ja es van poder trobar les diferents senyalitzacions del projecte a tots els establiments. Aquesta senyalització disposa de diverses categories. Producte local i ecològic, producte de pagès i de petit productor en el cas de la fruita, la verdura, aviram i ous, producte de llotja en el cas del peix, i aquells d’elaboració pròpia com són tots els productes càrnics.

Comerç Verd seguirà desenvolupant-se durant el 2022 amb la millora del sistema de verificació i control del compliment dels requisits, i s’acompanyarà d’altres accions per millorar la sostenibilitat dels mercats, com la prevenció de residus de plàstic d’un sol ús i la integració d’energies renovables.

Estigueu atents a les properes accions de Comerç Verd i doneu un cop d’ull als diversos productes dels mercats municipals!

.. ..