Traductor de google :

Exposició: “Clavé. El codi de la utopia”

Inauguració: 19 de setembre, a les 19.00 h

L’exposició proposa una experiència immersiva i s’estructurarà en dues parts: d’una banda, plafons amb breus apunts de la vida de Clavé, i, d’altra banda, la immersió en una sala d’enigmes, com un joc d’escapada, amb imatges claverianes i cartel·les que plantejaran un enigma interactiu sobre la vida del mestre.

Clavé va viure la seva joventut a l’Espanya convulsa de la dècada de 1834 a 1843, amb un liberalisme dividit entre els qui anhelaven emmirallar-se en els ideals jacobins de la França de la revolució i els qui empenyien una deriva conservadora favorable al període borbònic anterior. Les idees igualitaristes d’Étienne Cabet, entre molts altres, van influir en el seu pensament: defensar un progrés econòmic que anés lligat al progrés polític i social.

Els cors de Clavé tenien una visió política àmplia que, més enllà dels partits, es dirigia al món de la cultura popular, un romanticisme humanitari i social que tocava de peus a terra i que impugnava amb passió la injustícia social per transformar-la. Sovint les utopies polítiques i socials han estat qualificades de quimera, com si es tractés d’un idealisme romàntic inabastable i fruit de la il·lusió de gent fantasiosa. Si ens atenim als fets concrets, sembla evident que les causes que han defensat han estat considerades una amenaça pel sistema imperant al regne d’Espanya. Il·lustres companys i coetanis de Clavé també van ser víctimes de la repressió política.

Aquesta és la història de la construcció del pensament d’un home excepcional, Josep Anselm Clavé. El mestre Clavé va ser polític, empresari, músic i poeta. Va crear societats corals i d’ajuda mútua entre els treballadors industrials i els menestrals de Barcelona i va estendre la seva obra cultural, social i política arreu dels Països Catalans amb una eina de pau, virtut i amor: el cant coral. 

Organitzat per la Federació de Cors de Clavé de Catalunya. Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura, l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut de Cultura, el Centre Artesà Tradicionàrius i Festafesta.

Horarios

Centro Artesà Tradicionàrius

Dirección:
Trvs Sant Antoni, 6*8
Districto:
Gràcia
Barrio:
la Vila de Gràcia
Ciudad:
Barcelona