Conversem amb la docent i directora de l’Escola Municipal de Música Sant Andreu-Mestre Pich Santasusana en aquest inici de curs, que va començar el 25 de setembre, marcat per la nova ubicació: el centre educatiu es troba ara al Recinte de Fabra i Coats. A la conversa s’hi afegeix Núria Jené, coordinadora de les escoles municipals de música de Barcelona.
L’entrevista té lloc dins l’escola, situada a la nau central del recinte, que s’ha adequat per acollir nous equipaments, en un procés que es va encetar el 2021 amb l’aprovació del projecte executiu.
La primera pregunta és obligada: què suposa el canvi de seu?
Principalment, significa desenvolupar la nostra tasca en un espai emblemàtic, amb elements patrimonials i dissenyat per ser una escola de música. La ubicació anterior, al carrer dels Segadors, tot i que l’havíem anat adaptant a les necessitats, havia quedat obsoleta i no ens permetia créixer més.
Cal tenir en compte que durant els últims anys hem tingut un gran creixement pel que fa al nombre d’alumnes. Avui, els alumnes inscrits en estudis de llarg recorregut són més de sis-cents. A banda, l’escola ofereix cursos de durada trimestral o anual, als quals s’inscriuran al voltant de cent persones més.
També suposa moltes millores tècniques, evidentment. Hi ha un millor aïllament acústic i una infraestructura amb les darreres innovacions i tecnologies i, sobretot, està pensada per fer-hi música. Tot plegat fa que es dignifiquin els processos d’aprenentatge dels i les alumnes. També ens ha permès ampliar l’oferta educativa, per exemple, ampliant l’itinerari de teatre musical amb més recursos i espais.
Un dels espais que crida més l’atenció és l’auditori, l’espai més gran de l’escola amb diferència.
Sí, és on fem les classes de les agrupacions més nombroses del centre, amb la previsió de continuar fent-hi, a més, els cent vint concerts que cada curs programem amb el nostre alumnat. En la línia de millora que comentava abans, fins ara havíem de fer servir l’Espai Bota d’aquest mateix recinte, o centres cívics o altres equipaments municipals, per les limitacions d’aforament que teníem a l’antic edifici.
Ara ho podem fer tot en un mateix espai. Poder disposar de més aforament ens permetrà també poder incrementar la difusió de les moltes activitats que duem a terme durant el curs i que sempre són obertes a tota la ciutadania.
El canvi de seu també us ajuda a consolidar els objectius?
El projecte de l’escola, que l’any passat, juntament amb les altres quatre escoles municipals de música de Barcelona, va celebrar el seu trenta aniversari, està molt consolidat. Canviar la seu de l’escola vol dir continuar aquest projecte d’educació musical amb el mateix equip professional i amb la mateixa dedicació i implicació, però ara, a més, en un espai extraordinari que ens permetrà treballar amb molta més comoditat i que ofereix recursos excel·lents per a tota la comunitat educativa.
L’Escola Municipal de Música Sant Andreu-Mestre Pich Santasusana ofereix música per a tothom, amb diferents interessos i dedicacions, però oferint sempre una formació de qualitat. I, com sempre, per a totes les edats. El rang d’edat del nostre alumnat és molt ampli: tenim des de nadons fins a persones de més de noranta anys. Tot contacte amb la música sempre és positiu per a tothom, es tingui l’edat que es tingui.
La nova ubicació significa també compartir un espai en què s’ubiquen altres entitats. En una altra entrevista deia: “que les coses passin dins de les parets de les escoles no té sentit; o té un sentit molt limitat”.
La nostra voluntat sempre ha estat arribar a tothom, i per això fa molts anys que apropem la música del nostre alumnat a llars d’avis, a escoles de règim general, a escoles bressol, a escoles d’altres disciplines artístiques, a centres cívics, a altres equipaments… Tot això aprofitant sinergies i fent projectes comuns amb ens culturals del barri, del districte i de la ciutat. És el que dota de significat l’escola i el que la connecta amb l’entorn.
Des de fa anys també duem a terme projectes amb els centres educatius del districte, i ens fa feliços pensar que ara ells també podran gaudir d’aquest magnífic espai.
I, per acabar, què diria a un pare o a una mare que dubti a inscriure el seu fill o la seva filla a l’escola, o a una persona jove o adulta que s’ho plantegi?
Com a músic i pedagoga, els diria que apostin per rebre educació musical, per l’impacte que tindrà en la seva educació emocional i en el seu desenvolupament intel·lectual.
D’altra banda, si s’apropen a l’Escola Municipal de Música Sant Andreu Mestre Pich Santasusana, hi trobaran un equip humà entusiasta i d’alt nivell professional que els atansarà al gaudi musical, i ara, a més, en un equipament que és un orgull per a la ciutat de Barcelona.