L’Escola Municipal de Música Sant Andreu - Mestre Pich Santasusana inaugura la nova seu

Dins del recinte Fabra i Coats, la nova seu de l’escola té una superfície total de 3.200 metres quadrats, distribuïda en tres plantes, i compta amb 26 aules de diferents dimensions i un gran auditori equipat amb la darrera tecnologia.

Ahir, dimecres 11 de desembre, l’alumnat, les famílies, el veïnat i les autoritats es van trobar per a inaugurar oficialment la nova seu de l’Escola Municipal de Música – Mestre Pich Santasusana al recinte Fabra i Coats, al carrer Sant Adrià, número 20, de la ciutat de Barcelona. La inauguració va començar al porxo de l’entrada amb una benvinguda a càrrec d’un trio de flautes travesseres i un quartet de saxos d’alumnat de l’escola. Tot seguit, l’acte central es va desenvolupar a l’auditori i va intercalar parlaments i peces musicals interpretades per alumnat d’aquest centre d’ensenyaments musicals situat al districte de Sant Andreu.

«Aquesta és una nova seu dins d’aquest edifici que parla d’històries passades, però que mira cap al futur. L’antiga fàbrica sembla que ha estat esperant aquest moment. Aquestes parets que han vist generacions treballant-hi seguiran ara transformant els somnis en realitat, però són part ja d’una nova història, una història que va començar el passat 25 de setembre. Estic convençuda que la fàbrica tenia la seva pròpia música, el seu so particular. Després d’anys en silenci, ara la música, aquest conjunt de sons, torna a ressonar a tots els racons d’aquest emblemàtic edifici», va afirmar Edurne Vila, directora de l’escola. «A casa, sempre hi ha hagut molta cultura musical. La meva família estava convençuda que els valors de la música tindrien un impacte en la meva educació emocional i en el meu desenvolupament intel·lectual. Després de molts anys a l’escola, he desenvolupat una sensibilitat especial per la música. M’apassiona interpretar-la i escoltar-la i aquest fet és gràcies a l’equip educatiu i als projectes i a les iniciatives impulsades des d’aquesta fantàstica escola municipal de música», va afegir Pau Ros, alumne de l’escola.

«Aquestes parets han vist la realitat de la classe treballadora d’aquest barri i han vist la història del moviment obrer d’aquesta ciutat. Ara, aquestes parets són testimonis d’aquest bonic llegat que ha volgut que aquest encisador espai esdevingui un lloc de treball, de cultura, d’esperança, de creativitat i de música», va afirmar Lluís Rabell, regidor d’Educació i de Promoció de Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona. També, van intervenir Marta Villanueva, regidora de Sant Andreu, Gemma Verdés, directora general d’alumnat del Departament d’Educació, i Jordi Cortinas, president de l’AFA.

3.200 metres quadrats distribuïts en vint-i-sis aules i un auditori

Un cop finalitzats els parlaments, es va gaudir d’una xocolatada i es van poder recórrer les instal·lacions de la nova seu de l’Escola Municipal de Música – Mestre Pich Santasusana al recinte Fabra i Coats. La nova seu quadruplica l’espai que tenia el centre d’ensenyaments musicals en el seu antic emplaçament i està integrada en el recinte Fabra i Coats, patrimoni històric i fabril clau.

Així doncs, des d’aquest curs 2024-2025, l’Escola Municipal de Música – Mestre Pich Santasusana compta amb 3.200 metres quadrats d’instal·lacions modernes i adaptades a les necessitats del centre d’ensenyaments musicals, aules de diferents dimensions amb les condicions acústiques apropiades i adients i un gran auditori. En concret, l’auditori, que disposa d’un gran escenari on caben agrupacions nombroses, està equipat amb la darrera tecnologia audiovisual, amb la intenció que pugui acollir usos polivalents i, per tant, esdevingui un nou espai emblemàtic del districte de Sant Andreu. Els espais de la nova seu es distribueixen en tres plantes en les quals hi ha un total de quinze aules d’uns 15 metres quadrats, nou aules per a agrupacions d’uns 40 a 60 metres quadrats i dues aules equipades específicament per a les activitats adreçades a la petita infància. Aquestes aules estan dotades amb un mobiliari ergonòmic i adaptat a la necessitat actual de poder utilitzar eines digitals.

Aquest curs 2024-2025, uns 650 alumnes s’han matriculat en programes de llarga durada, així com en tallers de durada anual a l’Escola Municipal de Música – Mestre Pich Santasusana.

L’EMM Sant Andreu és una de les primeres escoles de música

L’Escola Municipal de Música – Mestre Pich Santasusana va entrar en funcionament el curs 1993-1994 a la primera planta de l’Edifici Josep Pallach, al carrer Segadors, número 2, del districte de Sant Andreu de la ciutat de Barcelona i va ser una de les primeres instal·lacions municipals construïdes com a equipament educatiu especialitzat en música. Amb el pas del temps i donat que el nombre d’alumnes no deixava de créixer, va sorgir la necessitat de traslladar l’equipament.

L’any 2017 es va acordar ubicar la nova seu de l’escola a la nau central del recinte de Fabra i Coats, i a partir d’aquí, es va iniciar un intens treball per dissenyar els nous espais del centre d’ensenyaments musicals. L’any 2021 un acord de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona va dotar pressupostàriament el projecte de reforma i d’adequació de diversos espais del recinte de Fabra i Coats. Aquest acord va donar l’impuls definitiu al projecte.

Escoles municipals de música i tradició a la ciutat de Barcelona

Actualment, la ciutat de Barcelona compta amb una xarxa d’escoles municipals de música gestionada per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i formada per cinc centres: EMM Can Fargues, al districte d’Horta-Guinardó, EMM Can Ponsic, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, EMM Eixample – Joan Manuel Serrat, al districte de l’Eixample, EMM Nou Barris, al districte de Nou Barris, i EMM Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana, al districte de Sant Andreu.

Amb una llarga tradició a la ciutat, la missió de la xarxa d’escoles municipals de música és difondre i democratitzar la pràctica musical i artística, donant cabuda a tota mena d’interessos d’aprenentatge i tota mena de capacitats de dedicació. En total, uns 3.100 alumnes de totes les edats participen en els diferents programes formatius de les cinc escoles municipals de música de Barcelona, on també es porta a terme un important treball en l’àmbit comunitari, participant en les celebracions festives i culturals dels barris i en les accions solidàries i col·laborant amb escoles bressol municipals, escoles d’educació infantil i primària, instituts i centres d’educació especial.

Més informació:

Nota de Premsa

Compartiu aquest contingut