Plans vigents
Pla Natura 2021-2030
Barcelona es dota d’una estratègia participativa per transformar la ciutat en un entorn més verd i sostenible.
Entre els seus principals objectius hi ha: incrementar la infraestructura verda de la ciutat, per adaptar-la al canvi climàtic i acostar-la a la ciutadania; conservar i promoure la biodiversitat; desplegar i consolidar la gestió ecològica i la naturalització, i fer créixer el coneixement i la implicació de la ciutadania en la seva cura.
Aquest pla contempla accions concretes per aconseguir una ciutat més saludable i connectada amb la natura.
Pla director de l’arbrat 2017-2037
La importància dels arbres com a base de la infraestructura verda urbana ha crescut significativament a Barcelona en les últimes dècades.
Per aquest motiu, la ciutat es dota d’una estratègia per guiar la planificació i gestió de tot l’arbrat municipal que implica l’adaptació i previsió en el canvi de l’arbrat, considerant la seva longevitat mitjana de 50 anys en un entorn urbà.
Els objectius del Pla són: disposar d’un arbrat que conformi una infraestructura verda i connectada amb l’entorn, que es gaudeixi dels seus beneficis ambientals, socials i econòmics; que els arbres siguin biodiversos, estiguin en bon estat i segurs, adaptats i resilients davant del canvi climàtic i amb bona convivència amb la ciutadania.
El Pla director de l’arbrat abasta la planificació de la seva gestió des del 2017 al 2037 i promou la seva conservació com a recurs natural essencial per a la salut i la qualitat de vida, actual i futura, a la ciutat.
Estratègia d’agricultura urbana 2019-2030
L’Estratègia d’agricultura urbana 2019-2030 planifica la millora i l’ampliació de la superfície agrícola urbana amb un enfocament agroecològic.
D’aquesta manera, maximitza serveis ambientals i socials per fomentar la natura a la ciutat i beneficia les persones i la biodiversitat.
L’Estratègia inclou com a òrgan puntal l’Observatori d’Agricultura Urbana, que recull dades per millorar la gestió dels horts i promou la justícia ecològica i la inclusió social a Barcelona.
Marc estratègic dels jardins històrics
Aquest marc estratègic protegeix i promou els jardins amb valor històric de la ciutat.
Estableix normatives i accions per conservar aquests espais, assegurant-ne la sostenibilitat ambiental i la seva accessibilitat per al gaudi de tota la ciutadania.
Aquest document busca preservar la identitat cultural i natural dels jardins i garanteix que siguin espais agradables i ben gestionats per a les generacions futures.
Pla del joc a l’espai públic amb horitzó 2030
El Pla del joc a l’espai públic de Barcelona millora i diversifica les oportunitats de joc i activitat física per als infants i adolescents, a l’hora que promociona el seu desenvolupament i benestar, i la salut i la vida comunitària.
Amb més de 400 professionals i ciutadania implicats, s’inspira en models de ciutats com Dublín i Londres, i es basa en les recomanacions de les Nacions Unides per garantir el dret al joc com a dret humà fonamental.
El Pla promou una ordenació de l’espai públic que té en compte els més petits.