Llum verda al Jardí Geològic de la Zona Universitària, a les Corts
La Comissió de Govern ha aprovat inicialment la creació del Jardí Geològic al carrer de Menéndez y Pelayo, en el tram situat entre Martí i Franquès i l’avinguda de Joan XXIII, al barri de la Maternitat i Sant Ramon, el primer museu al carrer de la ciutat de Barcelona.
L’àmbit té una superfície aproximada de 1.830 metres quadrats, un espai d’ús públic però de titularitat privada, propietat de la Universitat de Barcelona (UB). El pressupost de l’actuació és d’1,2 milions d’euros, finançats amb els fons europeus Next Generation. Les obres, impulsades per BIMSA, estan previstes per a l’estiu del 2025 amb un termini d’execució de sis mesos.
Nou espai museístic a l’aire lliure
Aquest nou espai museístic a l’aire lliure disposarà de diversos espais educatius i divulgatius on s’exposaran materials naturals, juntament amb peces d’exposició i elements informatius relacionats amb la geologia i les ciències de la Terra.
Una de les característiques més destacades d’aquest projecte és que aprofita un espai fora del recinte de la facultat com a continuïtat dels espais docents i d’investigació de la universitat. Així, el Jardí Geològic es convertirà en el primer museu al carrer de la ciutat de Barcelona.
Quatre trams
El projecte presenta quatre trams diferenciats:
- Espai 1: El temps geològic
Aquest espai proposa una intervenció al paviment que simbolitza el temps geològic, feta amb materials naturals, com diferents tipus de pedra, que representen les diverses etapes geològiques. Aquest recorregut pel paviment s’acompanya de roques de gran mida, en estat brut, situades al costat dels parterres, les quals estan vinculades a les etapes temporals corresponents. - Espai 2: La Terra
Aprofitant la proximitat d’una de les escales d’accés a la Facultat de Ciències de la Terra, es crea una “porta al coneixement” mitjançant una “catifa” que introdueix l’estructura interna de la Terra. El paviment d’aquest espai, com en els altres, forma part del discurs museològic. Aquí es representen les capes del globus terrestre mitjançant materials propis de cadascuna. - Espai 3: El mur geològic – Tall ECORS
Davant l’escala principal d’entrada a la facultat, es proposa la creació d’un tall de l’escorça terrestre que representi el nostre àmbit geogràfic. El mur tindrà unes dimensions de 20 metres de longitud, 40 centímetres d’amplada i una altura variable entre 0,85 i 1,30 metres, col·locat de manera diagonal a la plaça, permetent el pas natural de les persones cap a l’escala d’accés. - Espai 4: Aplicacions i processos
Davant de la Facultat de Biologia es vol explicar la rellevància de la geologia i els materials naturals al llarg de la història de la humanitat, amb una mirada cap al futur. Així, doncs, es proposa ocupar l’espai adjacent a un dels parterres amb un paviment elevat que es “plegui” en forma de dunes, i creï un efecte visual que permeti l’aflorament dels materials a exposar. Entre les peces de paviment, en les zones planes, es disposen roques naturals que representen els diferents processos que els han donat forma i materialitat.
La idea de crear un jardí geològic al davant de l’entrada de la Facultat de Ciències de la Terra va néixer inicialment en el marc del concepte de “Portal del Coneixement” de la UB, i per iniciativa de la Facultat de Geologia (actualment Facultat de Ciències de la Terra) de la Universitat de Barcelona. El projecte de l’espai museogràfic del Jardí Geològic ha estat projectat per RFArq Arquitectos, amb l’autoria d’Eliana Crubellati Benedetti; la part de museologia per Jordi Vives Arumí, museòleg i divulgador científic, i la part d’urbanització per Viaqua, Tècnics en Infraestructures.