Traductor de google :

Una introducció als fonaments de la meteorologia i la climatologia, tot explorant l’Observatori Fabra i l’ús dels seus principals instruments.

Metodologia

El curs es composa de set sessions de 90 minuts amb xerrades audiovisuals sobre els diversos continguts, i debats a partir de l’observació i anàlisi de la situació meteorològica de la jornada corresponent a cada sessió. Aquestes sessions formatives s’impartiran en català.

Professor Alfons Puertas Castro, meteoròleg de l’Observatori Fabra, Jordi Mazón i Marcel Costa (ACOM).

Contingut

Sessió 1 - L’atmosfera: Els fenòmens meteorològics es produeixen en la primera de les capes de l’atmosfera, la troposfera. En aquesta primera sessió es dóna una imatge global de què és l’atmosfera, de què està composta en les diferents capes, com s’estructura, quina és la funció que realitza.

Sessió 2 - Dinàmica atmosfèrica (1): L’aire que conforma l’atmosfera, i principalment la troposfera, no és estàtic. Degut a la diferencia tèrmica entre els pols i l’equador, i a la rotació terrestre (entre d’altres factors), aquest aire es mou al voltant de la Terra, formant el que s’anomena la Circulació General de l’Atmosfera. En aquesta sessió s’explica com es produeix i quina és la característica d’aquest moviment de l’aire, i com condiciona els climes i la diversitat biològica al voltant del nostre planeta.

Sessió 3 - Núvols: El procés físic que origina la formació dels núvols. Situacions que originen la formació de núvols. El nom i la classificació dels núvols: Una visió històrica. Els 10 gèneres de núvols, les seves característiques, algunes espècies representatives i el seu significat per a la predicció local del temps.

Sessió 4 - Els meteors: Descripció, reconeixement per imatges i aproximació als principis físics que expliquen l’aparició dels meteors que es poden presentar a la troposfera i hem de ser capaços de identificar a simple vista: litometeors, fotometeors, hidrometeors, electrometeors i meteors eòlics. L’extensió d’aquest capítol obliga a dedicar-li dues sessions.

Sessió 5 - Meteors II.

Sessió 6 - Biometeorologia. Fenologia i confort tèrmic. Influència dels paràmetres meteorològics i els valors climàtics en el comportament i en els cicles biològics dels éssers vius. Història de la fenologia. Les espècies d’interès fenològic i les dades que s’enregistren. Les fenofases i les observacions fenològiques. Les adaptacions dels éssers vius als factors atmosfèrics i climàtics més extrems. La influencia dels paràmetres meteorològics en el cos humà. El confort climàtic.

Sessió 7 - El clima. Després d’una descripció sobre la diferencia entre clima i meteorologia, aquesta sessió se centra sobre la climatologia i els climes del planeta. Es descriuen els factors que condicionen el clima, i s’explica la classificació climàtica de Köppen. Es descriuen els principals indicadors que defineixen el clima. Després d’un viatge als climes del planeta, es focalitza en la descripció del mosaic climàtic de Catalunya.

Sessió 8 - L’estació meteorològica de l’observatori Fabra. Sortida de camp per conèixer in situ els instruments que formen part de l’estació meteorològica, rebre instruccions sobre la seva col·locació i nocions del seu funcionament. Aquesta sessió inclou també una visita guiada per la resta d’instal·lacions de l’observatori Fabra per conèixer la seva història i les diferents seccions científiques

Horarios

Observatori Fabra

Dirección:
Ctra Observatori Fabra, 27
Districto:
Sarrià-Sant Gervasi
Barrio:
Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Ciudad:
Barcelona