Le informamos de que, por trabajos de mejora en las infraestructuras tecnológicas del Ayuntamiento de Barcelona, este fin de semana la Sede Electrónica, la Guía BCN, la Oficina Virtual de Trámites, el Servicio de Atención en Línea al Ciudadano y la Agenda 500 estarán fuera de servicio. También pueden verse afectados otros servicios de esta web.

El horario previsto de esta actuación es desde el sábado, a las 15.00 horas, hasta el lunes, a las 00.00 horas.

Disculpe las molestias que le podamos ocasionar.

Traductor de google :

Reobertura, dilluns 15 de juny

Saps què són els processos geològics? Quin és l´efecte de l´erosió, sedimentació o vulcanisme? Ho descobriràs al Mur geològic de CosmoCaixa.

El Mur geològic de CosmoCaixa està format per set grans peces reals originades per processos geològics diferents, que han contribuït a modelar l´estructura del planeta.

l Mur geològic és un dels elements emblemàtics de CosmoCaixa. Cada tall il·lustra una estructura geològica i va acompanyat d'un experiment que mostra els processos geològics que l'han originat. Alguns són superficials, com l'erosió i la sedimentació, i altres són processos interns, com el vulcanisme, les falles o els plecs.

Amb la geologia a l'abast de la mà, podrem gaudir de la bellesa de set peces de roca procedents de diversos indrets, amb una longitud total de 24 metres i un pes conjunt de més de 90 tones. Cadascuna il·lustra un procés geològic que ha estat d'importància fonamental en l'estructura i la formació del planeta.

Les set peces que formen el Mur geològic mostren com els processos geològics modelen l´orografia terrestre. Les sals potàssiques de Súria i les pissarres de Lleó són el resultat dels plecs que pateixen les roques, i les fractures o diàclasis del gres de Puig-Reig ens permeten entendre com es formen. D´origen més llunyà, les varves glacials d´Itú són capes primes que mostren el procés de sedimentació ocorregut al fons d´un llac glacial brasiler. Les dunes fòssils de Palma, formades per carbonat càlcic procedent de fragments de closques d´animals, formen la pedra arenosa de les Illes Balears. Finalment, podem veure com el volcà Croscat ha format les gredes volcàniques d´Olot, i com, quan els sediments es mouen i la roca no es pot deformar, la pedra es trenca i apareix una falla, com la que s´aprecia al bloc de pedra de Crespià.

Dos tipus de processos geològics esculpeixen el territori. Uns són d´origen extern, es produeixen a la superfície terrestre. Inclouen la pròpia descomposició de les roques, anomenada meteorització, l´erosió, que implica el desgast del sòl i de les roques i el transport d´aquest material d´un lloc a un altre del paisatge, i la sedimentació, fase en què aquests materials tornen a ser dipositats a la superfície. Són diversos els agents físics involucrats: l´efecte de l´aigua en tots els seus estats, el vent, la temperatura, la humitat o els propis éssers vius. D´altra banda, els processos geològics d´origen intern es desencadenen a partir de moviments que tenen lloc sota l´escorça, com les erupcions volcàniques o els terratrèmols. A través de la història de la Terra, tots aquests fenòmens han anat modelant un paisatge eternament canviant i han determinat, en gran part, les característiques de les roques.

Horarios

Dirección:
Carrer d'Isaac Newton, 26
Districto:
Sarrià-Sant Gervasi
Barrio:
Sant Gervasi - la Bonanova
Ciudad:
Barcelona