2022, teixint comunitat

divendres, 24. març 2023 - 12:05

LA CLOTA COTREBALL. La Clota Cotreball ha tancat el 2022 amb uns índexs d’ocupació superiors als d’abans de la pandèmia

Com a resultat de l'increment d’activitat, el 2022 La Clota Cotreball ha intensificat encara més els vincles, tant amb el seu entorn com dins de la pròpia comunitat

La Clota Cotreball, l’espai de cotreball municipal situat a Horta-Guinardó, ha tancat el 2022, el seu quart any d’activitat, amb uns índexs d’ocupació de l’espai, tant en projectes o empreses com en persones cotreballadores, superiors als d’abans de la pandemia. Com a resultat d’aquest nivell d’activitat, aquest any La Clota Cotreball ha intensificat encara més els vincles, tant amb el seu entorn com dins de la pròpia comunitat; la mostra més clara és l’organització de la primera edició de La Clota Market, la festa del tèxtil  d’Horta-Guinardó, en què s’hi va implicar una gran quantitat d’agents.

L’increment en la demanda d’espais va portar a l’habilitació d’alguns tallers per a projectes del sector del textil. Si a això li sumem l’èxit que va suposar el primer showroom de Nadal organitzat per dos projectes allotjats a finals de 2021, no és d’estranyar que el 2022 s’apostés per obrir les portes de La Clota Cotreball al veïnat, tot impulsant l’activitat dels projectes residents del textil sostenible, i  promovent La Clota Cotreball i el nostre territori en general, entreteixint llaços al voltant d’un gran esdeveniment que posaria el focus en el barri de La Clota.

A nivell de funcionament de l’espai, i en línia amb el creixement en l’espai de tallers, el 2022 ha vist un augment significatiu a nivell global, passant de  29 a 36 projectes, i de 39 persones cotreballadores a  49.

Es poden consultar els principals indicadors de 2022 en la infografia adjunta.

A més de l’espai de treball i de la possibilitat de formar part d’una comunitat emprenedora diversa, cal destacar també l’acompanyament socioempresarial que s’ofereix als projectes i empreses allotjades, que, a part dels recursos que es comparteixen en el butlletí quinzenal, es materialitza en la programació d’assessoraments personalitzats per part d’equip tècnic de Barcelona Activa

L’increment del nombre d’empreses i projectes de diferents àmbits a La Clota Cotreball aquest 2022 ha facilitat el desenvolupament de diverses activitats d’enxarxament (42 en total): 13 accions dins de la comunitat, 15 trobades de l’equip gestor amb el teixit comunitari i amb els serveis tècnics del districte en la recerca de necessitats i oportunitats,  13 activitats de networking de persones residents amb la comunitat territorial,  a més d’una formació interna.

La Clota Cotreball funciona amb el sistema de retorn social, que consisteix en què la contraprestació per l’ús de les instal·lacions és la realització d’accions específiques de retorn social que es dissenyen conjuntament amb les entitats d’Horta-Guinardó i cada persona cotreballadora. Així, al 2022  hi ha hagut 106 peticions, 101 retorns acordats i 95 de  finalitzats, que representen un total de 1.877 hores executades. Per a dur a terme totes aquestes accions han intervingut 58 persones cotreballadores de 34 projectes diferents i se n’han beneficiat un total de  40 entitats del districte.

En definitiva, l’any 2022 ha representat la culminació dels objectius iniciats l’any anterior: fer barri, consolidar les col·laboracions amb les entitats existents, eixamplar la xarxa comunitària i promoure el projecte de La Clota Cotreball.