Barcelona Activa participa en el projecte Platform Coop Venture Builder per impulsar cooperatives de plataforma digital

dimarts, 12. desembre 2023 - 9:30

Les cooperatives de plataforma representen una alternativa a les grans plataformes digitals de propietat privada.

Vuit entitats, sent una d’elles Barcelona Activa a través de la direcció d’Economia Social i Cooperatives, han codissenyat i cocreat el projecte Platform Coop Venture Builer per enfortir l’ecosistema cooperatiu amb el gran potencial de creixement i escalabilitat que ofereix la digitalització.

Vuit entitats, sent una d’elles Barcelona Activa a través de la direcció d’Economia Social i Cooperatives, han codissenyat i cocreat el projecte Platform Coop Venture Builer per enfortir l’ecosistema cooperatiu amb el gran potencial de creixement i escalabilitat que ofereix la digitalització.

Què són les cooperatives de plataforma i el venture builder?

Les cooperatives de plataforma són un fenomen que està en augment i que representen una alternativa a les grans plataformes digitals de propietat privada (com Ebay, Netflix o Uber) i una oportunitat per al moviment cooperatiu.

Des d’aquest projecte, s’ha volgut impulsar aquest model de negoci a partir del venture builder – una mena de factoria d’empreses emergents basada a adaptar idees o models ja existents en altres països o mercats al mercat local. Això sí, incloent-hi el vessant col·lectiu i els valors de la propietat compartida, el procés de cocreació i la coparticipació.

Platform Coop Venture Builder

El projecte ha desenvolupat una xarxa nacional d’investigació, promoció i acceleració amb organitzacions del País Basc, Catalunya, Comunitat Valenciana i Andalusia.

D’una banda, trobem 5 entitats que fomenten l’emprenedoria cooperativa: la Mondragon Team Academy – unitat de la Universitat de Mondragon i líder del projecte, la direcció d’Economia Social i Cooperatives de Barcelona Activa, la fundació La Promotora, la fundació Escuela Andaluza de Economía Social i la cooperativa Tazebaez.

D’altra banda, han format part 3 entitats amb idees de cooperatives de plataforma ja existents: Suara SCCL amb la plataforma Benestarum, que ofereix un servei de salut global en línia, Fasolà SCCL amb SumSum, una xarxa social col·laborativa per sumar persones i projectes amb visió de sostenibilitat, i Tandem Social SCCL amb Tandem Go, cooperativa de treball que ofereix una solució de retribució flexible des de l’Economia Social.

El total de 8 entitats han dut diverses accions com un estudi de l’art, fent recerca sobre plataformes ja existents a Espanya, els agents clau en el desenvolupament d’aquestes i entitats referents a Europa; i un bootcamp d’acceleració per donar resposta a reptes concrets de les 3 plataformes participants, el 13 i 14 de novembre en el marc de la Conferència Europea d’Economia Social a Donostia.

A més dels agents mencionats, l’agrupació ha comptat amb el suport del Govern Basc, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Superior de Cooperatives del País Basc, la Universitat Oberta de Catalunya i l’Espazocoop de Galicia. S’ha desenvolupat en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE) executat pel Ministeri de Treball i Economia Social d’Espanya amb els Fons Next Generation de la Unió Europea.