Farmamundi llança a Barcelona la campanya de sensibilització #DonemAmbCura o 'Donacions responsables', orientada a informar sobre com realitzar donacions apropiades de medicaments i el perill que suposa utilitzar fàrmacs sobrants i que han sortit de la cadena farmacèutica. Dirigida a administracions públiques, personal sanitari, ciutadania i a la indústria farmacèutica, la iniciativa renova un missatge que Farmamundi manté viu i que compta amb el suport financer de l'Ajuntament de Barcelona. L'exigència de rigor ha de ser màxima quan es tracta de donacions de medicaments essencials i de garantir la salut de les persones.
Donacions responsables de medicaments En situacions d'emergència sanitària, sovint s'inicien campanyes de recollides de medicaments i altres articles de primera necessitat. No obstant això, gran part d'aquests fàrmacs que es recullen i arriben als països receptors s'han d'eliminar sense ser utilitzats. Molts d'aquests no són adequats, estan caducats, no estan etiquetats correctament o estan en mal estat i poden ocasionar un greu problema de salut pública.
Les causes d'aquestes donacions inadequades de medicaments són diverses. D'una banda, moltes de les medicines que s'utilitzen a Europa no es necessiten en altres països, perquè les malalties són diferents. Els fàrmacs bàsics en països amb emergència sanitària solen ser analgèsics, antibiòtics, antimalàrics i antiparasitaris, poc presents en les farmacioles casolanes. Altres causes de donacions no adequades són un mal etiquetatge, medicaments caducats, o bé l'incompliment de les directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre transport, informació i gestió de les trameses per assegurar la seva qualitat