Microhistòries de la diàspora. Experiències «encarnades» de la dispersió femenina
Avtar Brah convida a pensar el concepte d’«espai de la diàspora» en lloc del de diàspora, ja que «s’hi discuteixen les barreres d’inclusió i exclusió, de pertinència i alteritat, de “nosaltres” i “ells”». Seguint la seva proposta, aquest projecte investiga quines especificitats afegeixen la raça, el gènere, la classe o la llengua, a aquestes subjectivitats diaspòriques. Per fer-ho, partim/partirem de la idea d’experiència encarnada, és a dir, de les juxtaposicions, interrogacions, transgressions i mediacions inscrites individual i col•lectivament en les múltiples reinvencions singulars de la diferència, en la subversió íntima i tot sovint imperceptible de les categories de diferenciació, així com de la noció d’identitat mateixa.
En aquest sentit, Microhistòries de la diàspora vol construir un espai de reelaboració, qüestionament i escolta des d’una epistemologia comuna: la de les dones racialitzades, emigrades o «que es queden on són», que mitjançant relats activistes, gnoseologies del Sud, veus literàries, sabers autoreferencials o artístics, no només discrepen de les narratives hegemòniques, sinó també d’una condició subalterna estàtica i discriminatòria. Les dones parlen doncs per a entendre com les travessen els processos econòmics, polítics, culturals i psíquics que conflueixen en la quotidianitat de cada subjecte. Parlen per nombrar la pròpia experiència en aquestes interseccions, en diàleg amb les diferents perspectives i arquitectures analítiques al seu abast.
Tania Adam Mogne, amb la coproducció del Programa BCN Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona
Participants: Avtar Bah, Gabriela Wiener, Daniela Ortiz, Patribha Parmar, Brigitte Vasallo, Françoise Vergès, Kira Bermúdez, Úrsula Santa Cruz, Anyely Marín Cisneros, Bombo N’dir, Lucía Piedra Galarraga, Karo Moret Miranda, Carlos Delclós, Cristina Velázquez, Beatriz Leal Riesco, Rebecca Close, Paqui Perona i Duen Sacchi.