Microhistòries de la diàspora
© Hélène Amouzou

Microhistòries de la diàspora
Experiències «encarnades» de la dispersió femenina

14.03.2018 – 19.03.2019


L’experiència com a relació social i la quotidianitat de l’experiència viscuda no habiten espais mútuament excloents. Així, el cos resulta fonamental en aquesta articulació, ja que no podem parlar de poder, de patriarcat, colonialisme i imperialisme, sense explicar què passa pel cos de les dones [Notes de Virginia Negro sobre Cartografies de la diáspora, d’Avtar Brah].

Un projecte de La Virreina Centre de la Imatge amb el suport de Programa Barcelona Interculturalitat
Comissariat per Tania Adam

Avtar Brah convida a pensar el concepte d’«espai de la diàspora» en lloc del de diàspora, ja que «s’hi discuteixen les barreres d’inclusió i exclusió, de pertinència i alteritat, de “nosaltres” i “ells”». Seguint la seva proposta, aquest projecte investiga quines especificitats afegeixen la raça, el gènere, la classe o la llengua, a aquestes subjectivitats diaspòriques. Per fer-ho, partim/partirem de la idea d’experiència encarnada, és a dir, de les juxtaposicions, interrogacions, transgressions i mediacions inscrites individual i col·lectivament en les múltiples reinvencions singulars de la diferència, en la subversió íntima i tot sovint imperceptible de les categories de diferenciació, així com de la noció d’identitat mateixa.

En aquest sentit, Microhistòries de la diàspora vol construir un espai de reelaboració, qüestionament i escolta des d’una epistemologia comuna: la de les dones racialitzades, emigrades o «que es queden on són», que mitjançant relats activistes, gnoseologies del Sud, veus literàries, sabers autoreferencials o artístics, no només discrepen de les narratives hegemòniques, sinó també d’una condició subalterna estàtica i discriminatòria. Les dones parlen doncs per a entendre com les travessen els processos econòmics, polítics, culturals i psíquics que conflueixen en la quotidianitat de cada subjecte. Parlen per nombrar la pròpia experiència en aquestes interseccions, en diàleg amb les diferents perspectives i arquitectures analítiques al seu abast.

https://microhistoriasdiaspora.com/

 

SESSIONS

MARÇ

Dimecres 14 de març, 19 h
Espai 4
Avtar Brah
La diferència inherent: una perspectiva diaspòrica
Conferència
Moderat per Brigitte Vasallo amb la participació de Lola López (Comissionada d’Immigració Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona)

Dijous 15 de març, 19 h
Virreina LAB
Microhistòries – fragilitats ocultes
Espai multidisciplinari
Amb la participació de Kira Bermúdez, Úrsula Santa Cruz, Anyely Marín Cisneros i Najat El Hachmi

Divendres 16 de març, 19 h
Virreina LAB
Gabriela Wiener. Visuals d’Adiva Koenigsberg
Poètiques del desplaçament
Recital

Participants cicle març:
AVTAR BRAH (Panjab), professora emèrita de Sociologia al Birkbeck College de Londres, especialista en identitat ètnica i militant en diversos col·lectius de feministes negres. A través els seus treballs, Brah explora, per mitjà de la seva experiència com a activista, la interseccionalitat del gènere, raça, etnicitat, classe i edat des d’un marc multiaxial de poder. Autora del llibre Cartografías de la Diáspora. Identidades en Cuestión, Traficantes de sueños, 2011.

BRIGITTE VASALLO (Barcelona, 1973), escriptora a batzegades, periodista a estones, mediadora intercultural, activista de les relacions sexoafectives alternatives i feminista. Autora de la novel·la PornoBurka.

GABRIELA WIENER (Lima, 1975), escriptora, poeta i periodista. Ha publicat els llibres Sexografías, Melusina 2008; Nueve Lunas, Random House Mondadori, 2010, i Llamada perdida, Malpaso, 2015.

KIRA BERMÚDEZ (Minnesota, 1959), mediadora intercultural i pedagoga social, traductora i escriptora ocasional. Coautora del llibre Mediación Intercultural: una propuesta para la formación, Agapea, 2002.

ÚRSULA SANTA CRUZ (Lima, 1966), psicòloga comunitària, especialitzada en violències contra les dones amb perspectiva interseccional i decolonial. Autora i facilitadora del taller d'escriptura autobiogràfica per a dones.

ANYELY MARÍN CISNEROS (Caracas, 1976), investigadora de pedagogies crítiques i subjectivitat, a través de metodologies descolonials i sexualitats dissidents. Producció cultural i art.

 NAJAT EL HACHMI (Nador, 1979), escriptora. Autora de les novel·les Jo també sóc catalana, Columna, 2004; L'últim patriarca, Planeta, 2008; La caçadora de cossos, Planeta, 2011; La filla estrangera, Edicions 62, 2015, i Mare de llet i mel, Edicions 62, 2018.

ADIVA KOENIGSBERG (Nueva York, 1980), artista visual i directora de fotografia.

TANIA ADAM (Maputo, 1979), periodista i productora cultural. Fundadora i editora de Radio África Magazine. Presentadora de Terricoles betevé i de radio àfrica @beteve 91.0 Fm.


 

JUNY

Dimarts 19 de juny, 19 h
Virreina LAB
Microhistòries – imaginaris alienants de la vida quotidiana
Espai multidisciplinari
Amb la participació de Karo Moret Miranda, Carlos Delclos, Cristina Velázquez i Rebecca Close

Dimecres 20 de juny, 18.30 h
Virreina LAB
Daniela Ortiz i Sirin Adlbi Sibai
Identitats de resistència
Diàleg
Moderat per Tania Adam

Dijous 21 de juny, 19 h
Virreina LAB
Beatriz Leal Riesco
Afectes, ansietats i ruptures del desarrelament – «cinema accentuat»
Conferència

 

NOVEMBRE

Dimecres 7 de novembre, 19 h
Virreina LAB
Microhistòries – presentacions i representacions obsoletes
Espai multidisciplinari
Amb la participació de Duen Sacchi, Lucía Piedra Galarraga, Remei Sipi i Nadia Ghulam

Dijous 8 de novembre, 19 h
Virreina LAB
Microhistòries – militàncies des de l’alteritat
Espai multidisciplinari
Amb la participació de Brigitte Vasallo, Paqui Perona, Rosa Sánchez i Bombo N’dir

 

MARÇ 2019

Dimarts 19 de març. 19.30 h
Virreina LAB
Pratibha Parmar
Dissidència sexual i feminismes negres en els moviments black british (1979-actualitat)
Conferència
Moderat per Rebecca Close