Activitats / Vídeo


Identidats de resistència
Daniela Ortiz i Sirin Adlbi Sibai

20.06.2018


Activitat dins del cicle Microhistòries de la diàspora. Experiències «encarnades» de la dispersió femenina
Un projecte de La Virreina Centre de la Imatge amb el suport de Programa Barcelona Interculturalitat
Comissariat per Tania Adam


Un lloc, un viatge, un llibre o potser una cançó o una pel·lícula són susceptibles d’incitar el principi de la desconstrucció de la identitat imposada en els espais de la diàspora. A Fanon, li va sobrevenir aquest tràngol quan va arribar a París i això li va suposar l’inici d’una generació d’identitat de resistència. La identitat, de vegades, es tradueix en militància des dels espais de representació, com ara el camp acadèmic o l’artístic.

Aquest diàleg pretén anar desgranant el ressorgiment d’una consciència de resistència i els seus posicionaments, sovint percebuts com a radicals, però que, no obstant això, operen sota lògiques d’oposició a la construcció del racisme, al poder hegemònic o a la violència imperant en el sistema.

Davant d’una complexitat així, es pot operar sota premisses simplificadores? Es pot vincular l’antiracisme amb el que és políticament correcte? Amb quines premisses operen els moviments de resistència? És possible enfrontar-se a un sistema violent sense violència? O, què suposa encarnar la militància des d’un cos de dona?


TANIA ADAM (Maputo, 1979), periodista i productora cultural. Fundadora i editora de Radio África Magazine. Presentadora de Terricoles betevé i de radio àfrica @beteve 91.0 Fm.

DANIELA ORTIZ (Cusco, 1985), artista d’origen peruà que viu i treballa a Barcelona des del 2007. El seu treball està enfocat vers temàtiques vinculades al racisme, la immigració, la idea de nacionalitat, el treball, les diferències entre classes socials i les qüestions de gènere. Ha exhibit els seus projectes a festivals i exposicions, individuals o col·lectives, celebrades tant a espais de l’Estat espanyol com al Perú o a Los Angeles.

SIRIN ADLBI SIBAI (Granada, 1982), pensadora musulmana descolonial, arabista i politòloga per deformació. Doctora en Estudis Internacionals Mediterranis per la Universitat Autònoma de Madrid, és membre de l’equip docent de l’International Summer School of Critical Islamic Thought de Granada i de l’equip de recerca del TEIM-UAM. És autora de l’assaig La cárcel del feminismo. Hacia un pensamiento islámico decolonial, publicat a Akal, així com de nombrosos articles sobre feminisme, colonialitat, islamofòbia i revolucions àrabs.