Processos predadors i lluites socials per —o a través— del fet urbà I
Nancy Garín i Antoine Silvestre
08.07.2020
Mentre es recorre la història del pensament sobre la ciutat, al curs Espectres del fet urbà es volen desplegar exemples actuals i històrics de processos predadors del capitalisme i del neoliberalisme fortament vinculats a la ciutat i al territori. Es proposen recorreguts, per exemple, per l’extractivisme miner de finals de segle XIX i d’avui a l’Amèrica de Sud (Potosí, Salitreras, Pla transcontinental de transport, etc.), el model actual de les ciutats creatives, el neocolonialisme urbà i de guerra, els projectes neoextractivistes als territoris del Sud global, etc.
Els exemples s’enfoquen segons dos eixos principals: Urbanitat i necropolítica: gestió dels cossos, i Extractivisme: els processos d’acumulació per desposseïment.
A manera de mirall, en el curs també tractarem una sèrie d’exemples de lluites socials i anticapitalistes que tenen una rellevància especial des del punt de vista espacial, urbà o del territori en el transcurs dels segles XIX, XX i XXI. Així mateix, veurem exemples d’imaginació política a través dels activismes i de l’art desenvolupats dins del context del fet urbà. Enfocaments: «Urbanitat i necropolítica: com l’àmbit urbà és territori de lluita», i «Extractivisme: com les lluites socials s’articulen entorn del territori».
Nancy Garín (Xile, 1972) és periodista, investigadora en art i curadora independent vinculada al pensament crític, noves pedagogies, arxiu, memòria i decolonialisme. Ha estat membre del Grupo de Artistas Etcétera i La Internacional Errorista, així com del grup de recerca Península. Procesos coloniales y prácticas artísticas y curatoriales. Forma part de les plataformes de recerca i producció Equip re i Espectros de lo Urbano.
Antoine Silvestre és arquitecte i filòsof. Diplomat en Arquitectura per l’Escola Nacional Superior d’Arquitectura d’Estrasburg el 2007, va treballar com a arquitecte autònom fins al 2013. Va obtenir el Màster de Ciutadania i Drets Humans: Ètica i Política a la facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona el 2015. Des de llavors, desenvolupa investigacions sobre les relacions entre ciutat, capitalisme i urbanisme en el marc heretat del sistema-món europeu i de les democràcies liberals modernes. La seva activitat es completa amb dissenys arquitecturals, escenogràfics i de plataformes web, així com amb la conducció de tallers pedagògics i la publicació d’assaigs crítics.