Investigació / Vídeo


Teories urbanes i geopolítica en el capitalocè
Nancy Garín i Antoine Silvestre

10.06.2020


Dimecres 10 de juny, 18 h

Curs en línia a través de Zoom

Seguim el curs Espectres del fet urbà amb una revisió històrica del pensament sobre la ciutat. L’enfocament se centra particularment en les utopies urbanes i els conceptes filosòfics subjacents als corrents de pensament i l’urbanisme, així com els contextos històrics en els quals s’han produït. Al llarg de la sessió s’identificarà la lluita entre el positivisme progressista liberal, el conservadorisme culturalista, els corrents marxistes, els models racionalistes versus els models culturals i les tecnotopies fins a la irrupció de moviments crítics amb l’urbanisme a finals dels seixanta.

Reprenent els moviments crítics amb l’urbanisme que van emergir en el gir postmodern occidental, el curs Espectres del fet urbà indaga més profundament en la crítica urbana i el moviment de la geografia radical. Mirarem d’apropar-nos a una epistemologia, d’una banda, més sociològica, i d’una altra, més geopolítica del fenomen urbà, tal com es va desenvolupar des dels seixanta amb pensadors i escriptors crítics com ara Henri Lefebvre, Manuel Castells, Edward Soja, Mike Davis, Neil Smith, Jane Jacobs, Richard Peet, Saskia Sassen, Raquel Rolnik, Manuel Delgado i David Harvey.

Intentarem teixir una mirada situada i transdisciplinària, convocant també autors rellevants del pensament decolonial i feminista com Aimé Césaire, Frantz Fanon, Gloria Anzaldúa, Laura Rita Segato, Aníbal Quijano, Martha Rosler, Judith Butler, Achille Mbembe, Sayak Valencia i Néstor García Canclini, entre d’altres.

Nancy Garín (Xile, 1972) és periodista, investigadora en art i curadora independent vinculada al pensament crític, noves pedagogies, arxiu, memòria i decolonialisme. Ha estat membre del Grupo de Artistas Etcétera i La Internacional Errorista, així com del grup de recerca Península. Procesos coloniales y prácticas artísticas y curatoriales. Forma part de les plataformes de recerca i producció Equip re i Espectros de lo Urbano.

Antoine Silvestre és arquitecte i filòsof. Diplomat en Arquitectura per l’Escola Nacional Superior d’Arquitectura d’Estrasburg el 2007, va treballar com a arquitecte autònom fins al 2013. Va obtenir el Màster de Ciutadania i Drets Humans: Ètica i Política a la facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona el 2015. Des de llavors, desenvolupa investigacions sobre les relacions entre ciutat, capitalisme i urbanisme en el marc heretat del sistema-món europeu i de les democràcies liberals modernes. La seva activitat es completa amb dissenys arquitecturals, escenogràfics i de plataformes web, així com amb la conducció de tallers pedagògics i la publicació d’assaigs crítics.