El Museu de la Música - Centre Robert Gerhard tanca la celebració del centenari de Felip Pedrell (1841-1922) amb dues jornades d’estudis amb aportacions i reflexions entorn de la recerca i la interpretació de la música del mestre tortosí.
El caràcter polifacètic del personatge queda reflectit en la diversitat de propostes: la jornada del 9 de febrer explora les relacions de Pedrell amb les Illes Balears i València, l’aproximació pedrelliana al món del flamenco i la presentació a Barcelona del documental dirigit per Xabier Coluig Felip Pedrell: Resurfacing a Musical Legacy. El 9 de març tindrà lloc la presentació de la publicació L’empremta de Felip Pedrell, vinculada a l’exposició que aquests mesos ha acollit el Museu de la Música, així com una taula rodona sobre fites assolides i reptes de futur entorn del llegat de Pedrell.
Programa:
9 de febrer
17:00 hores
Visita guiada a l’exposició L’empremta de Felip Pedrell, a càrrec dels comissaris. Inscripció prèvia a reservesmuseu@auditori.cat
18.00 hores
Aportacions de les Balears a la primera musicologia espanyola (2022). Presentació del llibre a càrrec de les autores, Bàrbara Duran (UIB) i Eugènia Gallego (VIU), i de Núria Mañé, directora de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
Aquesta publicació documenta la correspondència entre Felip Pedrell i músics i intel·lectuals illencs com Antoni Noguera, Gabriel Alomar, Miquel dels Sants Oliver, entre altres.
18.30 hores
Felip Pedrell com agent social i cultural a la vida musical a València. Comunicació a càrrec de María Ordiñana (VIU)
Presenta i modera la sessió: Cristina Álvarez Losada
19.00 hores
Pedrell i el flamenco. Conferència a càrrec de Rolf Bäker (ESMUC)
El nom de Felip Pedrell no ocupa pas un lloc de protagonista entre els intel·lectuals que van dedicar atenció al flamenco; massa pesen, potser, altres com Manuel de Falla, Federico García Lorca o Antonio Machado. Que una bona part de les idees dels primers dos vingués, de fet, de Pedrell, i que el mestre tortosí figurés entre els que donaven suport al Concurso de Cante Jondo del 1922 són dos fets que apunten en una altra direcció.
Aquesta conferència pretén il·lustrar la relació complexa entre el flamenco i el músic, intèrpret, compositor i musicòleg avant la lettre Felip Pedrell.
Presenta i modera la sessió: Ilaria Sartori
20.00 hores
Presentació i projecció del documental Felip Pedrell: resurfacing a musical legacy (2022), a càrrec del seu productor, Xabier Coluig.
Presenta i modera la sessió: Marc Heilbron
9 de març
18.00 hores
Visita guiada a l’exposició L’empremta de Felip Pedrell, a càrrec dels comissaris
Inscripció prèvia a reservesmuseu@auditori.cat
19.00 hores
El llegat de Felip Pedrell: reptes i realitats. Taula Rodona.
Hi participen:
Francesc Prat, director d’orquestra
Bernat Cabré, editor, Ficta editorial
Jordi Francés, director d’orquestra
Jordi Domènech, compositor i contratenor
Francesc Cortès, catedràtic de musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona