Música en viu

L'Índia des d'Occident

19.04.2024

La música hindustànica, anomenada també 'música clàssica de l'Índia del Nord', no és una completa desconeguda en el nostre entorn.

A occident, són relativament populars alguns dels instruments que es fan servir a la seva pràctica (com ara el sitar o el tabla), així com també la importància de la improvisació, la relació de les peces amb els diferents moments del dia o l'existència d'un terme anomenat 'raga' de difícil traducció.

A les programacions musicals d’Europa, probablement en gran part gràcies al ‘descobriment’ que els Beatles van fer d’ella, podem trobar tant les seves formes mes tradicionals com també noves creacions.

En aquesta conversa prèvia al concert del tablista Shawn Mativetsky, l'intèrpret de bansuri Shyam Sunder i el cantant i artista escènic Vignesh Melwani parlaran de qüestions com la significació de les pràctiques musicals hindustàniques tant al seu lloc d’origen com a la diàspora, de la relació d’aquesta música amb el fet religiós/espiritual i de les noves formes que neixen del contacte amb altres músiques i contextos.

Hi participen:

Shyam Sunder
Nascut a Nova Delhi, va estudiar a la Gandharva Mahavidhalaya especialitzant-se en bansuri i posteriorment en sitar. Resident a Barcelona des de 1985, complementa la seva activitat concertística amb la seva passió per l'ensenyança de la música hindustànica.

Vignesh Melwani
Cantant, artista escènic i agitador cultural barceloní. Graduat en Humanitats i amb el Grau Superior de Música en Cant Modern. Entre els seus projectes publica al 2023 "Improvisuals", un àlbum experimental on utilitza un estil híbrid entre música occidental i música índia.

Conversa moderada pel Dr. Horacio Curti Bethencourt, etnomusicòleg, professor de l’Esmuc i coordinador del programa de músiques d’Àsia.