Premsa

L’exposició “100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social” obre les seves portes al Museu de la Música i al Museu Casals del Vendrell

24.11.2020

La mostra dona a conèixer la història de la Orquestra Pau Casals i el seu compromís social i reivindica també la figura de Pau Casals com a un dels millors directors d’orquestra del s.XX

Es distribueix en dos equipaments: el Museu de la Música de Barcelona i el Museu Pau Casals del Vendrell i podrà visitar-se fins al juliol del 2021

L’exposició s’emmarca en els actes de commemoració del Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020 impulsat per la Fundació Pau Casals i que és una de les commemoracions oficials de la Generalitat de Catalunya de l’any 2020

Des del 24 de novembre de 2020 i fins el 18 de juliol Barcelona i el Vendrell acullen l’exposició “100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social” en el marc dels actes de commemoració del Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020. L’exposició, que ha estat coproduïda per la Fundació Pau Casals i el Museu de la Música de Barcelona, compta amb una proposta museogràfica en dues parts: el Museu de la Música de Barcelona on es podrà visitar a partir del 24 de novembre, dedicada a la història de l’Orquestra, i el Museu Pau Casals del Vendrell, centrada en la dimensió de Casals com a director, que es podrà visitar a partir del proper 1 de desembre.  

L’exposició té com a objectiu donar a conèixer la història de l’Orquestra Pau Casals i reivindicar la figura del Mestre com un dels millors directors d’orquestra del s. XX. En aquest sentit, la mostra compta amb objectes personals de Pau Casals, com la seva levita i batuta de director,  i documentació original que s’ha conservat al Fons Pau Casals de la Fundació Pau Casals, dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, i dels fons que es conserven a la Biblioteca de Catalunya, al CEDOC,  a l’Arxiu Històric del Gran Teatre del Liceu, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, entre altres, i que reflecteixen la intensa activitat que va tenir l’orquestra durant els seus anys d’existència.

A part dels programes de concerts i cartells, a l’exposició es podran veure altres documents originals  com partitures del fons de l’orquestra, nòmines dels músics, rebuts de les donacions que va fer Pau casals per l’orquestra, o l’original de la proposta  presentada a la Junta de Música de Catalunya perquè l’Orquestra Pau Casals esdevingués Orquestra Nacional de Catalunya, entre d’altres. Per a la realització de l’exposició també s’ha consultat documentació conservada en altres Arxius  Històrics de tot Catalunya, el fons del Museu de la Música o altres fons particulars, com el de la família de Vicenç Company, violinista membre de l’Orquestra Pau Casals. A més, a partir del gener, la Llanterna de L'Auditori de Barcelona acollirà la mostra a l'aire lliure "Músics", centrada en els integrants de l'Orquestra Pau Casals. 

L’exposició ha estat comissariada per Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals, juntament amb un comitè assessor format pel director del Museu de la Música, Jaume Ayats, el musicòleg Bernard Meillat i el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament del Vendrell i Acción Cultural Española.

L’Orquestra Pau Casals, compromís social amb la música

El 13 d’octubre de 1920 es presentava al públic l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana. Un projecte d’èxit que, gràcies a la tenacitat i al sacrifici personal de Casals, va programar més de 360 concerts, amb una  formació simfònica excel·lent i amb temporada estable.

En aquest sentit, el recorregut de l’exposició té com a punt de partida la mostra acollida al Museu de la Música de Barcelona, on s’explica la història de l’orquestra des de la seva creació al 1920 fins al seu desenllaç amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola que va destruir el panorama simfònic a la Barcelona dels anys 40, passant per l’època de la República en la qual la figura de Pau Casals i la seva orquestra van rebre grans reconeixements. L’exposició explica i exposa el funcionament de l’orquestra, el repertori amb els compositors, solistes i directors convidats, la trajectòria dels músics que la van formar i també el seu fort compromís social reflectit en l’impuls del projecte de l’Associació Obrera de Concerts

Pau Casals, director internacional

Com a fil continuador, al Museu Pau Casals del Vendrell es mostren els concerts que l’Orquestra Pau Casals va fer arreu del país: Reus, Girona, Granollers, Vilanova i la Geltrú, Terrassa, Sabadell i Lleida entre altres. Aquí, la mostra posa especial èmfasis en l’homenatge que els músics de l’orquestra van organitzar a Pau Casals l’any 1927 amb un concert a la seva vila nadiua. 

L’últim àmbit de l’exposició reivindica la figura de Pau Casals com a director d’orquestra internacional, sobretot a partir de la fi de la Segona Guerra Mundial, quan des del seu exili Casals va tornar a dirigir de forma regular al Festival de Prada (1950-1966), al Festival de Puerto Rico (1957-1973), al Festival de Marlboro (1960-1973) i a partir del 1962 dirigint el seu oratori  El Pessebre arreu del món com una croada personal per a la pau i la fraternitat entre els pobles. 

Compra d'entrades

L’exposició podrà visitar-se a partir del 24 de novembre al Museu de la Música i a partir de l’1 de desembre al Museu Pau Casals del Vendrell, amb l’entrada general d’un dels dos museus. Un cop adquirida l’entrada per un dels dos museus aquesta serà vàlida per l’exposició de l’altra. Les entrades poden adquirir-se a través de les pàgines web dels museus o a les taquilles dels centres.