Nou Barris adequarà tres equipaments de proximitat com a casals comunitaris per a la lluita contra la crisi de la covid-19

18/06/2020 - 19:49 h

Són el Centre Ton i Guida, el Casal de Barri de Torre Baró i el Centre Cívic Can Basté

Són el Centre Ton i Guida, el Casal de Barri de Torre Baró i el Centre Cívic Can Basté

En el procés de desescalada del confinament, Barcelona aposta de manera decidida per potenciar el teixit social i comunitari que des del primer moment ha fet front a la crisi causada per la pandèmia de la covid-19.

Així, l’Ajuntament posa a disposició d’aquestes xarxes veïnals, vint casals de barri i altres equipaments de proximitat com a casals comunitaris, és a dir, centres logístics i d’operacions, amb material d’autoprotecció i informàtic, espais físics per a reunions, suport organitzatiu i econòmic, i relació directa amb els serveis socials municipals.

Col·laboració entre els Centres de Serveis Socials i les xarxes comunitàries

A Nou Barris, els tres espais triats són el Centre Ton i Guida, el Casal de Barri de Torre Baró i el Centre Cívic Can Basté. Tots tres operaran com a centres de referència a disposició de les entitats i xarxes de solidaritat, i hi convergiran les persones professionals del mateix equipament, les associacions, i els serveis de polítiques socials municipals. Sobre aquesta base, l’objectiu és construir una infraestructura social que perduri de forma permanent, més enllà de la crisi de la covid-19.

A més del suport material i logístic, els casals comunitaris disposaran de petits fons per a despeses imprevistes de les xarxes de fins a 1.500 euros mensuals per centre.

Les entitats disposaran als casals comunitaris de:

  • Equips de protecció individual
  • Productes d’higiene i desinfectants
  • Punts de connexió a Internet amb terminal per fer videoconferències
  • Telefonia mòbil
  • Terminal d’impremta per a cartelleria i retolació i suport en disseny i producció
  • Sales netes i desinfectades per fer-hi reunions presencials
  • Espai per a l’atenció de persones
  • Emmagatzematge
  • Transport de materials

A més del suport material, els equipaments permetran la coordinació amb els serveis municipals que s’escaiguin, ja sigui per als recursos de les polítiques socials com també suport en d’altres tràmits i gestions municipals. Amb la vista posada a enfortir les organitzacions veïnals i xarxes comunitàries més enllà de la pandèmia, aquests equipaments també es podran organitzar com a espais de referència per a l’assessoria col·lectiva per a la realització de projectes comunitaris. Tanmateix, cada equipament podrà construir el seu projecte adaptat a les necessitats del seu barri.

La inversió de l’Ajuntament per a l’adequació dels equipaments puja fins a 365.000 euros.