Barcelona Cultura
Skip to main content
Estudi Flores & Prats Arquitectes - Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura 2016

ARQUITECTURA :: 2016

 

EL JURAT, COMPOST PER CARME RIBAS (PRESIDENTA), DAVID BRAVO, OLGA TARRASSÓ, MERITXELL INARAJA, I PERE BUIL ACORDA ATORGAR, PER UNANIMITAT, EL PREMI CIUTAT DE BARCELONA D’ “ARQUITECTURA”

a la Sala Beckett – Obrador Internacional de Dramatúrgia del Poblenou de l’estudi Flores & Prats Arquitectes.

 

Aquesta reforma d’una antiga cooperativa, obra de l’estudi d’arquitectura Flores & Prats, és un cant a l’ofici exercit amb una cura gairebé artesanal, ben pròpia d’un obrador. En destaquem especialment la implicació i complicitat del gestor de l’espai, personificat en Toni Casares, que ha determinat fortament l’esperit de l’obra. En la sensibilitat dels seus detalls, fruit d’un munt de decisions preses a peu d’obra, hi ha una calidesa domèstica, inusual als edificis de pública concurrència sotmesos als marcs normatius vigents. Aquesta no és una reforma taxidèrmica que fossilitzi les preexistències o les buidi de sentit; és un joc on el que era vell pot haver canviat de lloc i el que és nou sembla haver-hi estat sempre. La distribució espacial, abundant en circulacions alternatives, visuals creuades i usos versàtils, fuig del determinisme funcionalista i es presta a la interpretació subjectiva dels usuaris. El bar i les oficines, oberts al carrer, flanquegen l’entrada perquè el teatre mantingui una relació diürna amb la vorera. La façana, pràcticament intacta i d’escala humana, respecta la identitat del vell Poblenou, un barri poc acostumat a transformacions tan empàtiques com aquesta.

El jurat també ha decidit per unanimitat atorgar una menció especial a l’equipament de proximitat de les Cristalleries Planell, a Les Corts. L’edifici, obra de l’estudi Harquitectes, també dedica una atenció artesanal als detalls, és destacable per l’experimentació en les solucions constructives i de gestió del control climàtic que, a més d’eficients i sostenibles, són especialment sensibles amb el confort dels usuaris.

Vídeo moment del lliurament
Video - Estudi Flores & Prats Arquitectes - Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura 2016