Mesures de prevenció
Concretament, el CSD recull dues mesures bàsiques de prevenció adreçades a les entitats esportives. Així, les entitats que adoptin el protocol haurien de:
- Fer l’oportuna difusió del protocol i facilitar la corresponent formació, informació i sensibilització entre els membres de l’entitat esportiva.
- Descriure els riscos potencials associats a les activitats esportives i les possibles mesures preventives.
En relació a la formació, es recomana organitzar mòduls obligatoris en tots els cursos de caràcter tècnic en els quals es treballi de forma amena, sense crear alarma social però essent molt conscients que són pràctiques que poden tenir lloc en qualsevol entitat esportiva i que cal estar alerta. Per exemple, a Anglaterra per obtenir el nivell 1 de tècnic/a de qualsevol disciplina esportiva és necessari assistir a un curs de 3 hores on s’informa, es sensibilitza i es debat sobre l’AAS.
Igualment, quant a la prevenció seria interessant elaborar codis ètics o de conducta en totes les entitat esportives. Aquests codis haurien de garantir la igualtat real entre totes les persones de l’entitat o institució, i recollir exemples de bones pràctiques en termes de relacions entre persones adultes i joves esportistes. El codis haurien de deixar ben clar allò que s’accepta i allò què no s’accepta en les relacions entre esportistes i adults/es dins de l’entitat esportiva. També seria positiu fer una declaració de principis en la qual es rebutgés rotundament qualsevol forma de violència sexual, i en la que s’explicités com serà l’actuació de l’entitat davant de conductes no acceptades.
En aquesta mateixa línia de la prevenció el Instituto Vasco de la Mujer- Emakunde ha elaborat una “Guia per a la prevenció de l’AAS a les dones a l’esport. Pautes per un protocol” . En aquestes pautes destaca la idea que la manera general de prevenir l’AAS a les dones en l’àmbit esportiu és garantir el desenvolupament d’un entorn esportiu saludable, respectuós cap a totes les persones i que defensi la igualtat d’homes i dones a tots els nivells. Així des d’aquesta institució es recomana que les persones vinculades a l’esport tinguin formació en matèria de coeducació i en matèria d’igualtat entre dones i homes, i s’emfatitza la importància d’augmentar la presència de les dones en tots els estaments de l’àmbit esportiu.