Barcelona enforteix les relacions amb Shenzhen i Shanghai

24/07/2024 - 10:00 h

Redacció

L'objectiu: enfortir les relacions institucionals i empresarials amb sectors industrials i tecnològics punters i estratègics per Barcelona, com el de la ciutat intel·ligent, el transport elèctric o l’audiovisual.

Una delegació de l’Ajuntament de Barcelona encapçalada pel tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, va visitar les ciutats xineses de Shenzhen i Shanghai entre el 8 i el 12 de juliol amb l’objectiu d’enfortir les relacions institucionals i empresarials amb sectors industrials i tecnològics punters i estratègics per Barcelona, com el de la ciutat intel·ligent, el transport elèctric o l’audiovisual.

Valls va assegurar que Barcelona “vol ser la porta d’entrada de les empreses i els inversors asiàtics no només a Espanya, sinó al Sud d’Europa i amb aquest viatge donem un nou impuls a aquesta estratègia que la ciutat ja ve treballant des de fa temps tant amb empreses com amb institucions xineses”; per fer-ho, va afegir, “és clau consolidar també la connectivitat intercontinental amb Àsia, un àmbit en què s’ha avançat molt en el darrer any, en el marc del CDRA” .

Activitats a Shenzhen

Barcelona està agermanada des del 2021 amb Shenzhen, un dels motors industrials, tecnològics i financers de la Xina. El tinent Valls es va reunir el 9 de juliol amb el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Economia de la ciutat, Luo Huanghao, i va mantenir trobades amb altres entitats com l’Associació Indústria i Comerç de Shenzhen a Espanya.

La delegació també va assistir al primer aniversari del vol directe Barcelona-Shenzhen de l’aerolínia Shenzhen Airlines, que va ser una de les rutes de nova creació que es van impulsar des de l’Ajuntament de Barcelona a través del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA) i que actualment opera amb tres vols setmanals. A partir d’aquest 27 d’agost, a més, es recupera el vol directe d’Air China entre Barcelona i Shangai, amb tres freqüències setmanals.

A més, entre altres activitats, la delegació de Barcelona va mantenir una trobada amb directius de la tecnològica Huawei, amb seu central a Shenzhen, i amb la Shenzhen IoT Association i va visitar el Centre de comandament i monitoratge de la gestió de l’emergència i alerta d’aquesta ciutat.

Acord amb B2B Display System Industry Promotion Association (BDSA)

El 10 de juliol, Jordi Valls va signar un acord d’entesa (MoU) amb la principal associació empresarial de l’audiovisual de la Xina, la B2B Display System Industry Promotion Association (BDSA), que compta amb més de 800 empreses associades, entre les quals destaquen Lenovo, China Unicom, Skyworth, TCL o Samsung China. La formalització de l’acord la va fer el president de BDSA, Guo Dexuan, i el seu secretari general, Liang Yi.

L’acord fixa les bases per explorar diferents vies de col·laboració i cooperació entre Barcelona i els representants del sector audiovisual xinès per desenvolupar la innovació i fomentar l’intercanvi d’informació de valor entre els ecosistemes respectius d’empreses i startups, i posa un èmfasi especial en la participació d’empreses membres de la BDSA a la fira Integrated Systems Europe (ISE), la major fira de l’audiovisual que se celebra anualment a Barcelona, i al MWC.

Activitats a Shanghai

La delegació municipal va arribar l’11 de juliol a Shanghai, ciutat agermanada amb Barcelona des de l’any 2001 i amb la qual es treballa de manera prioritària compartint experiències i explorant col·laboracions. El tinent Jordi Valls va mantenir una reunió amb el seu homòleg de l’Àrea d’Economia, Hua Yuan, amb qui va tractar temes com els intercanvis i presència d’empreses de Shanghai a Barcelona.

La delegació també va visitar un dels parcs empresarials de ciència i tecnologia més importants del país, el Zhangjiang Science City, especialitzat en els sectors dels semiconductors i microelectrònica, farmacèutica i ciències de la vida, i Cantron Robotics, amb la qual Barcelona de Serveis Municipals (BSM) va signar una carta d’interès per proves pilot de carregadors mòbils.

Visita al Chery Tech Center Shanghai

El 12 de juliol, la delegació de l’Ajuntament de Barcelona i una delegació de la Generalitat de Catalunya encapçalada pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, van visitar el centre d’R+D de Chery a Shanghai per conèixer sobre el terreny les tecnologies avançades que utilitza la multinacional.

En la trobada també es va refermar el compromís de Chery, juntament amb la catalana Ebro Motor, de començar a fabricar a finals d’any el primer vehicle elèctric amb tecnologia xinesa que surt íntegrament d’una línia de producció europea. La nova joint venture operarà des de l’Ebro Factory, a l’antiga planta de Nissan a la Zona Franca de Barcelona, tal com es va anunciar el 16 d’abril.