Germandat Andreuenca

La Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu és una entitat fundada el 1982 amb l’objectiu de participar i fer participar en la festa major i més esdeveniments culturals que s’organitzen a Sant Andreu. L’entitat, formada per més de 140 membres, s’organitza en tres seccions: trabucaires, geganters i el cos de grallers, que posa música a les trobades.

La secció de trabucaires de l’agrupació és la més antiga de la ciutat d’aquest estil. La vestimenta dels trabucaires consta de camisa de màniga llarga blanca, armilla i pantalons negres de pana, mitjons blancs i faixa negra. Porten també espardenyes amb vetes negres, i els homes duen barretina vermella. Per la festa major de Sant Andreu, organitzen activitats pròpies de l'entitat: la Despertada Trabucaire, la mostra de cultura popular Esclat Andreuenc, les Matinades i la cercavila. També s'encarreguen de la celebració del Noi Baliarda, una recreació històrica centrada en la figura de l'andreuenc Francesc Baliarda.

http://lameva.barcelona.cat/culturapopular/ca/ambits-festius/trabucaires/trabucaires-de-sant-andreu-de-palomar

Per una altra banda, la secció de geganters s’encarrega de fer ballar tots els gegants de Sant Andreu, tant els que són propietat seva com els que no. És el cas de l’Andreu i la Coloma, gegants de Sant Andreu: tot i ser del districte, sempre ha estat la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar l’encarregada de fer-los ballar. Passa una cosa semblant amb els gegantons de l’Avi Orient i l’Àvia Orfila, que pertanyen a una família. Les úniques figures de l’entitat són els gegants Coloms i el seu fill, el gegantó Galtetes. 

L'any 2023 l'entitat modifica el seu nom, passant a nomenar-se Germandat Andreuenca.

Cap del gegant Coloma

Fitxa tècnica

Carrer d’Arquímedes, 30

932.741.460

gtggsa@gtggsa.cat

https://www.trabucaires.cat/