Joves en marxa per la salut comunitària: la cursa d’orientació com a eina de salut als barris

26/01/2024 - 10:23 h

Salut comunitària. La Taula de Salut Comunitària dels barris Vila i Grassot de Gràcia (Benestar i Barri) va organitzar una cursa d’orientació per a joves de quatre instituts perquè coneguessin els serveis que se’ls ofereixen des de diferents equipaments.

“Què et preocupa?” i “Com creus que et podem ajudar-te?” són les preguntes que la Comissió de Joves de la Taula de Salut Comunitària, Benestar i Barri (BiB) va plantejar al jovent de Gràcia en una de les últimes festes majors del Camp d’En Grassot. Els i les joves de Gràcia van expressar, entre altres necessitats, la de poder conèixer els recursos que els seus barris els ofereixen. Mà a l’obra, doncs.

Des de la Comissió es va triar el format de cursa d’orientació, que permetia apropar els i les joves de diferents instituts dels barris de la Vila i Grassot als serveis que els poden ser útils en quatre àmbits: salut en general, educació sexual, benestar emocional i addiccions o alimentació saludable. La cursa va tenir lloc l’octubre passat i us en fem un resum després de parlar amb alguns dels i les joves protagonistes, i també amb algunes persones tècniques impulsores.

Apropar-se per conèixer

“Hem conegut recursos que no sabíem ni que existien, i al nostre barri”, reconeix Valentina Vidal, una de les noies que va participar en la cursa d’orientació, alumna de l’Institut Vila de Gràcia. Cert és que des de l’Espai Jove Fontana ja se’ls estava oferint acompanyament per diversos temes amb el punt JIP (Jove, Informa’t i Participa!), que recorre els centres de secundària del districte de Gràcia. També, des de la línia pediàtrica del CAP Pare Claret, a través de la referent d’“Escola i Salut”, la infermera escolar Eli Ferré, l’alumnat gaudeix de l’espai d’atenció continuada “Consulta oberta” al mateix centre.

Ferré ens explica que es va escollir fer la prova pilot de la cursa d’orientació amb joves de quart d’ESO perquè requeria una certa independència per anar pel carrer, però també perquè van ser persones d’aquesta edat (15-16 anys) les que van ser més actives quan se’ls hi va preguntar. La cursa d’orientació va tenir un recorregut amb un total de quatre parades: el Centre Cívic La Sedeta, el Centre d’Atenció Primària (CAP) Pare Claret, el Mercat de l’Abaceria i l’Espai Jove Fontana.

Al CAP van aprendre com moure’s per l’atenció primària, per exemple, com demanar-hi cita, i van conèixer el servei que tenen al seu abast amb l’espai d’atenció a la salut sexual i reproductiva, “Tarda jove”. Pel que fa a l’Espai Jove Fontana, van poder conèixer serveis relacionats amb les violències de gènere, la pornografia i les malalties de transmissió sexual.

Salut mental i alimentació: dos àmbits clau

Eliot Soto, un altre alumne de l’Institut Vila de Gràcia, comenta que va ser una experiència molt bona i que es queda amb les activitats que es van fer al Centre Cívic i al CAP. Coincideix amb la Valentina que el fet de conèixer tant de prop el Konsulta’m, el servei de suport psicològic adreçat a joves, adolescents i persones adultes, “ens ha tranquil·litzat. Nosaltres no l’hem fet servir, però sabem que a gent del nostre voltant li va bé saber que poden anar a un lloc sense el pare o la mare. Perquè, a la nostra edat, sovint no hi ha molt bon rotllo amb la família”, asseguren. Com a part més lúdica, recorden la visita al mercat, on, a més de conèixer l’Abaceria de prop, van rebre molta informació d’una nutricionista sobre alimentació saludable i de proximitat, tot fent una recepta de cuina. Van destacar també l’atenció amable i experta dels i les paradistes del mercat.

Respecte al format, celebren que s’escollís aquest format de joc, però creuen que es pot millorar per tenir-hi més temps i conèixer més activitats. “Els trajectes entre espais eren llargs i una mica complicats”, expliquen.

Una fórmula per reproduir 

Laia Cabrol és la coordinadora pedagògica del Vila de Gràcia i està molt satisfeta amb el resultat. Comenta que “malgrat que ja teníem relació amb equipaments i tècniques de salut, com Elisabet Ferré, aquesta cursa ens ha obert nous espais i temàtiques, i la utilitat està provada, ja que arran de la cursa ens han arribat peticions i les hem derivat a aquests serveis”.

Per totes les bandes, les entitats que conformen la Comissió de Joves BiB, els instituts participants, alumnes i claustres estan convençuts que és una activitat comunitària molt útil i reproduïble a tots els instituts del districte de Gràcia i la resta de la ciutat. De moment està previst continuar amb els quatre instituts on ja s’ha fet: el Vila de Gràcia, La Sedeta, el Nou Patufet i el Montserrat Roig.